Kama (rivier): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
LNo edit summary
Rigel 7:
De rivier ûntspringt yn it sintrale part fan de [[Boppe-Kama Hichte]] by it doarp [[Koeligy]] yn it noardeasten fan [[Oedmoertsje]] en streamt dêrwei sa'n 200 kilometer nei it noarden troch de [[oblast Kirov]] nei [[Lojno]], en sa ûngefear 200 kilometer nei it easten foardat er ôfbûgt nei it suden ûnder [[Bondjoeg]] yn [[kraj Perm]]. Ongeveer 70 kilometer zuidelijker stroomt de [[Visjera (Kama)|Visjera]] in de rivier en iets zuidelijker liggen aan de linkeroever de steden [[Solikamsk]] en [[Berezniki]], waar de rivier uitstroomt in het langgerekte en tot 20 meter diepe [[Kamastuwmeer]] (1.915 km²), waarvan de stuwdam bij Perm ligt. Perm is met meer dan een miljoen inwoners verreweg de grootste stad aan de Kama en vormt het bestuurlijk centrum van de gelijknamige kraj Perm. Ten noorden hiervan stroomt ook de [[Tsjoesovaja]] in de rivier. Na Perm gaat de rivier langzaam over in het [[Votkinstuwmeer]], waaraan het stadje [[Osa (stad)|Osa]] ligt en waarvan de stuwdam zich bevindt bij de stad [[Tsjajkovski (stad)|Tsjajkovski]], ongeveer 330 kilometer ten zuidwesten van Perm.
 
Vanuit Tsjaikovski stroomt de rivier opnieuw Oedmoertsje yn en langs de stad [[Sarapoel]] in zuidelijke richting naar [[Tatarije]], waar de rivier overgaat in het [[Beneden-Kamastuwmeer]], waarvan de stuwdam bij de stad [[Naberezjnye Tsjelny]] ligt. Iets verder naar het westen mondt de rivier uit in het [[Stuwmeer van Samara]], dat uitmond in de [[Wolga]]. De rivier vormt eenis drukin bevarendrokke handelsroutehannelsrûte. De rivier is bevaarbaarbefarber vanaffan it plak [[Kertsjevski]] (966 km) ôf en bijby hoogwaterheechwetter nog eensnoch 600 kilometer verderfierder stroomopwaartssteamop. VoorDe derivier scheepvaart wordt de rivierwurdt regelmatiggeregeld [[baggerje|uitgebaggerdbaggere]].
 
De rivier wordtwurdt vooralfral gevoedfuorre doorfan [[snie]] en verderyn't doortwadde plak troch regenrein en grondwatergrûnwetter. 62,5% van de jaarlijkse afvoer van de rivier vindt plaats tijdens de lente (maart tot juni), 28,3% tijdens de zomer en herfst en 9,1% tijdens de winter. Het [[debyt]] is gemiddeldtrochsneed 1630 m³/secsek bijby de [[wetterkrêftsintrale Kamskaja]], 1730 m³/secsek bijby de waterkrachtcentrale Votkinskaja, ongeveersa'n 3500 m³/secsek bij de monding, waar deze maximaal 27.500 m³/sec bedraagt. IJsvorming in de rivier start aan het begin van [[novimber]] in de bovenloop en aan het einde van november in de benedenloop met 10 tot 20 dagen met [[driuwiis]], gevolgd door 5 maanden ijs, waarna de rivier in [[april]] weer ontdooit.
 
== Sydrivieren en opslachmarren ==