Albert Hahn: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
Rigel 14:
 
== Sosjalist ==
Albert Hahn waard om 1900 lid van de [[SDAP]] en voelde sterk de behoefte voor de arbeider op te komen. Wilens wie er learaar dekoratyf tekenjen oan in [[ambachtsskoalle]]. Hahn werkte mee aan een onderzoek naar de woningtoestand in Amsterdam, waarvan in 1901 een rapport verscheen in de vorm van een boekje van sa'n 100 siden mei de titel ''Krotten en Sloppen'', metmei tekeningen vanfan Hahn. Het waren nog geen politieke prenten, maar wel directe weergaven van de afschuwelijke werkelijkheid die hij in de sloppen en stegen van Amsterdam aantrof.
 
Toen ''[[Het Volk (Nederland)|Het Volk]]'' in 1902 een [[priisfraach]] uitschreef om een tekenaar te vinden voor een wekelijkse politieke prent in het zondagsbijvoegsel ''Het Zondagsblad'' won hij en kreeg hij een vast dienstverband. Daarmee nam zijn leven een beslissende wending. Hij moest zich als een journalist in het dagelijkse nieuws uit binnen- en buitenland verdiepen. Zijn nieuwe dienstverband betekende ook een politieke keuze. Zijn tekeningen in ''De Zondagskrant'' en later in het politiekpolityk-satirischesatirysk weekbladwykbld ''[[De Notenkraker (tydskrift)|De Notenkraker]]'' getuigden op felle en emotionele wijze van die keuze. Zijn prent over de [[spoorwegstakingen van 1903|spoorwegstaking van 1903]] (hiernaast afgebeeld) werd een van de bekendste in Nederland. ToenDoe't de [[EersteEarste WereldoorlogWrâldoarloch]] uitbrakúttbriek, gingengongen Hahns tekeningensyn maandenlangmoannenlang uitsluitendoer over diedy oorlogkriich, vernietigingferneatiging en moordenmoardzjen.
 
Zijn tekeningen konden somber en [[sarkasme|sarkastysk]] zijn, zelf werdmar Albert Hahn, gezienhoewol als een bescheiden man vol levenslust. Hij wasin veelprotte zieksiik, maar toch opgewekt. Hij wordtwurdt beschreven als een blijmoedig en gelukkig mens met een harmonieus gezinsleven. Hahn leefdewenne mettegearre eenmei in - toen nog niet - gescheiden vrouw met twee kinderen, trouwde later met haar en kreeg twee dochters. Hij stierf in 1918 aan [[tuberkuloaze]] en waard beïerdige yn [[Amsterdam]]. Veel tekeningen zijn bewaard gebleven. Allinne al in het [[Nederlands Persmuseum]] in Amsterdam zijn er meer dan 2000 te zien.
 
<gallery widths=200 heights=250>