Ferdrach fan Grins: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
No edit summary
Rigel 1:
HetIt '''VerdragFerdrach vanfan GroningenGrins''' is hetit verbondbûn dat op [[25 april]] [[1444]] werdsletten geslotenwaard tussentusken de stadstêd [[Grins (stêd)|Grins]] en hetit Fryske [[Eastergoa]], mei it doel handhavingit vanrjocht hette rechthanthavenjen en hetit houdenhâlden vanfan gemeenschappelijkemienskiplike vergaderingen.gearkomsten Inte hetregeljen. verdragDer werdwaard afgesprokenôfsprutsen dat erder iederalle jaarjierren tweetwa "''warven"'' (fergaderingen) gehoudenhâlden zoudenwurde wordensoene, ien in de stadyn Grins en ien op in oar gaadlik plak. HetIt verdragferdrach bevattebefette voortsek eende inspanningsverplichtingferplichting voorfan de deelnemende partijenmeidoggers om [[Westergoa]] overoer te halenheljen zichhim bijby hetit verbondferbûn aanoan te sluitensluten.
 
{{wurk}}
It ferdrach fan Grins is ien fan de protte skriftlike oerienkomsten út it tiidrek fan de [[Fryske Frijheid]], in perioade sûnder [[Feodalisme|feodale]] strukturen dy't makke dat rjochsregels net ôftwongen wurde koene, dat sines die ta it ûnstean fan slim skeel yn de Fryslannen. Mei ôfspraken en ferdraggen besochten de Friezen de rjochtshanthaving te ferbetterjen.
== Achtergrond ==
Het ferdrach fan Grins is een van de vele schriftelijke overeenkomsten uit het tijdperk fan de [[Fryske Frijheid]]. Een periode uit de geschiedenis waarin het ontbreken van feodale structuren leidde tot een situatie dat rechtsregels niet konden worden afgedwongen, hetgeen bijdroeg tot het ontstaan van twisten in de [[Friese landen]]. Met het maken van afspraken en het sluiten van verdragen probeerden de Friezen de rechtshandhaving te verbeteren.
 
{{boarnen|boarnefernijing=