Nederlânske Lânwacht: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
No edit summary
Rigel 2:
De '''Nederlânske Lânwacht''' (offisjeel: '''''Nederlands(ch)e Landwacht''''' wie in [[Nederlân]]ske paramilitêre organisaasje dy't op 12 novimber [[1943]] troch de [[Nazy-Dútslân|Dútske]] besetter oprjochte waard. Ze dient niet te worden verward met het militaire vrijwilligerskorps 'Landwacht Nederland' dat in maart 1943 werd opgericht en in oktober werd hernoemd tot [[Landstorm Nederland]], een onderdeel van de [[Waffen-SS]]. Nei [[Mâle Tiisdei]] waard de [[Frijwillige Helpplysje]] oan de Lânwacht taheakke.
 
[[Kees van Geelkerken]], de tweedetwadde man binnenfan de [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB]], werdwaard inyn novembernovimber 1943 doortroch [[Seyss-Inquart]] benoemdbeneamd totta InspecteurYnspekteur-Generaal vanfan de LandwachtLânwacht. NaNei ''[[Mâle Tiisdei|Dolle Dinsdag]]'' vielfoel de LandwachtLânwacht directstreekrjocht onderûnder [[Rauter]] alsas ''Befehlshaber der [[Ordnungspolizei]]''. NaNei de aanslagoanslach op Rauter inyn maart 1945 werdwaard de DuitseDútske SD'er [[Karl Eberhard Schöngarth|Eberhard Schöngarth]] zijnsyn plaatsvervangerplakferfanger.
 
De Landwacht bestond voornamelijk uit [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB]]'ers die met [[jachtgeweerjachtgewear|jachtgewerenjachtgewearen]] waren uitgerust. Vandaar dat de bevolking de scheldnaam "Jan-Hagel" bedacht.
 
Gevreesd was de Landwacht wel, want op [[27 maart]] [[1945]] wijde it illegale [[Het Parool|Parool]] der in artikel oan. In dat blad werd gewag gemaakt van talloze arrestaties en executies door diezelfde Landwacht. Het Parool stelde dan ook dat na de bevrijding de Landwachters de kûgel fertsjinnen.
Rigel 10:
De Landwacht werd door de bevolking gehaat onder meer omdat ze de voedselpakketten van de bevolking in de [[Hongerwinter]] in beslag nam. Vele duizenden Nederlanders hadden tijdens de hongertochten honderden kilometers afgelegd om een stuk brood of wat aardappelen te bemachtigen. Hoewel de Landwacht uit leden van de NSB bestond, stond aan het hoofd van de Landwacht niet het hoofd van de NSB ([[Anton Mussert]]), maar de SS-politiechef [[Hanns Albin Rauter]].
 
De Landwacht werd voor het eerst op straat gesignaleerd in maart [[1944]]. Ze werd vooral ingezet voor de bewaking van gebouwen, het controleren van [[persoonsbewijspersoansbewiis|persoonsbewijzenpersoansbewizen]] en het uitvoeren van arrestaties.
 
Leden vanfan de LandwachtLânwacht droegen de zwarteswarte NSB-partijkledingpartijklean: zwarteswarte overhemdenoerhimden, zwarteswarte pantalonbroek of rijbroekriidbroek, zwarteswarte lerenlearen motor- of rijriid-laarzenlearzen, zwartswart-learen lederenkeppelriem koppelriem metmei bijbehorende draagriemdraachriem. Al nei gelang it waar koe in swarte tunyk en/of swarte oerjas droegen wurde.<br>
It kin wêst hawwe dat hjir en dêr swarte pistoaltassen oan de koppelriem droegen waarden.
Al naargelang de weersomstandigheden kon een zwarte tuniek en/of zwarte overjas worden gedragen.
Het is niet onmogelijk dat hier en daar zwarte pistoaltassen aan de koppelriem werden gedragen. Gezien de vrij povere bewapening zal het hier om incidentele gevallen zijn gegaan.
 
HetIt hoofdkwartierhaadkertier vanfan de LandwachtLânwacht washúsmanne gevestigdyn inde Filla Bloemheuvel oan de Haadstrjitte 23-25 yn [[Driebergen]].
 
== Yndieling fan de Nederlânske lânwacht nei goaën ==