Eastlike Delsetting: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
No edit summary
Rigel 3:
De '''Eastlike Delsetting''' ([[Aldnoarsk]]: ''Eystribygð''; [[Yslânsk]]: ''Eystribyggð'') wie it grutste fan de twa gebieten yn [[Grienlân]] dy't om [[985]] hinne kolonisearre waarden troch [[Noarmannen|Noardske]] boeren út [[Yslânsk Mienebest|Yslân]].
 
== Lizzing ==
Nettsjinsteand de namme lei de Eastlike Delsetting mear zuidelijk dan oostelijk as de oare, de [[Westlike Delsetting]], en evenals deze bevond zij zich aan de zuidwestelijke kust van Groenland aan het hoofd van lange fjorden: [[Eriksfjord]], [[Igaliku]]fjord/Einarsfjord, [[Sermilikfjord]], om er een paar te noemen (sjoch kaart).
 
== Skiednis ==
De nederzetters stonden onder leiding van [[Erik de Reade]] (Aldnoarsk: ''Eiríkr rauði''). Deze verbleef drie jaar op Groenland toen hij van IJsland verbannen was; hierna keerde hij terug en leidde een expeditie van 25 skippen met vele opvarenden. Slechts 14 schepen kamen aan. Vanuit zijn hof [[Brattahlíð]] leidde Erik de nederzettingen tot zijn dood in [[1003]].
 
Op haar hoogtepunt hie de Eastlike Delsetting sa'n 4000 ynwenners. In [[1261]] werd zij onderdeel van de Noarske koloanje Grienlân. Na 1400 is er geen contact meer geweest tussen de Grienlânske Noarmannen en de bûtenwrâld; in de 15e iuw zijn de buorkerijen om onbekende redenen verlaten.
 
Er zijn nu nog bouwvallen van Noordse boerderijen en kerken over (zie [[Brattahlíð]], [[Garðar]] en [[Hvalsey]]), vlak bij de stad [[Qaqortoq]] en kleine [[Inuit]]dorpen.
 
== Zie ook ==
* [[Eiríks saga rauða]]
* [[Geschiedenis van Groenland]]
* [[Groenland (Noorse kolonie)]]
* [[Grœnlendinga saga]]
* [[Westelijke Nederzetting]]
 
{{boarnen|boarnefernijing=
* [[Jared Diamond]] (2005): ''Collapse: How societies choose to fail or succeed.'' New York: Penguin.
* [[Grœnlendinga saga]] (13e iuw; letter yn [[Flateyjarbók]], 14e iuw)
* [[Eiríks saga rauða]] ([[Hauksbók]] (14e iuw) en [[Skálholtsbók]] (15e iuw))
}}
 
[[Kategory:Skiednis fan Grienlân]]
[[Kategory:Skiednis fan Yslân]]
[[Kategory:Wytsingen]]