Johann Georg van Caspel: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 1:
{{wurk}}
'''Johann Georg van Caspel''' ([[Ootmarsum]], [[2 maaie]] [[1870]] - [[Utert (stêd)|Utert]], [[6 febrewaris]] [[1928]]) wie in [[Nederlân]]sk [[keunstner]] en [[arsjitekt]].
 
== Leven en werk ==
In [[1889]] deed hij toelatingsexamen aan de [[Rijksacademie voor Beeldende Kunsten]] yn [[Amsterdam]]. Hij kwam daarna op het atelier van zijn leermeester [[Maurits van der Valk]]. Na enige jaren het beroep van figuur- en portretschilder te hebben uitgeoefend, kwam hij in aanraking met drukkerij Amand in Amsterdam. Voor deze firma zou hij in de komende jaren een aantal [[affiche]]s maken. Ook was hij [[boekbânûntwerper]] en verzorgde [[kalinder]]s en reklamefolders.
 
In [[1903]] vestigde Van Caspel zich in [[Laren (Noard-Hollân)|Laren]] en diende daar een aanvraag in voor het bouwen van een door hemzelf ontworpen landhuis. Uiteindelijk resulteerde deze activiteit in het ontwerpen en laten bouwen van dertig landhuizen en villa's in het [[It Goai|Goai]]. Zijn stijl van bouwen was geïnspireerd door de bekende architect [[Karel de Bazel]].
 
Van Caspel illustreerde een aantal printeboeken û.o. yn [[1898]] ''De schoone slaapster in het bosch. Een sprookje van Moeder de Gans''<ref>Digitale ferzje te sjen op [http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/PRB01:036916153 Het Geheugen van Nederland]</ref> nei [[Charles Perrault]], een groot formaat prentenboek met fraaie Jugendstil-elementen. Rond [[1924]] illustreerde hij de serie ''Sprookjes uit verre landen'' op klein oblong formaat. Zijn signatuur is Van Caspel of de initialen VC in een cirkel.
 
== Foarbylden fan syn wurk ==
Line 30 ⟶ 37:
{{DEFAULTSORT:Caspel, Johann Georg van}}
[[Kategory:Nederlânsk arsjitekt]]
[[Kategory:Nederlânsk yllustrator]]
[[Kategory:Nederlânsk boekbânûntwerper]]
[[Kategory:Nederlânsk grafysk ûntwerper]]