Durk I: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
moet nog verder verbetert
Rigel 28:
 
Fan greve Diederik is allinnich bekend dat hy syn macht fierder útwreide hat yn Hollân. Yn [[922]] krige hy fan de Franske kening [[Karel de Ienfâldige]] nije besittingen tawiisd by [[Egmond]], dêr't hy letter it kleaster stifte hat.
 
== Verwarrende bronnen ==
Het kan zijn dat er verschillende [[graaf (titel)|graven]] met de naam Diederik zijn samengevoegd tot Diederik I. Dit is goed mogelijk, omdat men het in die tijd nooit over een Diederik de zoveelste sprak, maar gewoon over Graaf Dirk. De geschiedenis rond de eerste graven van Hollân is pas rond [[1290]] voor het eerst door [[Melis Stoke]] opgeschreven. De schrijver gebruikte hiervoor teksten die door de monniken van de [[abdy van Egmond]] waren bewaard. Omdat de monniken pas tijdens het bewind van Diederik II de nonnen vervingen, moet men er van uitgaan dat de informatie op deze (inmiddels vergane) documenten, door overlevering is verkregen.
 
Volgens een [[Akte (notarieel)|akte]] gedateerd op 922/923 zou Diederik I na een regering van 40 jaar in 922/923 zijn overleden. Dit zou betekenen dat hij Gerolf in 882 zou zijn opgevolgd. Het staat echter vast dat Gerolf in [[889]] nog een goed in eigendom kreeg. Gerolf is waarschijnlijk pas in [[895]] of [[896]] overleden.
 
== Diederik I bis (rond 89? - [[939]]) ==
Vast staat dat Diederik II in [[988]] is overleden. Als Diederik II zijn vader al in 923 is opgevolgd, dan zou dat betekenen dat hij niet minder dan 65 jaar heeft geregeerd, wat zeer onwaarschijnlijk is. Daarom gaan historici er van uit dat er nòg een Diederik geweest moet zijn die de naam "Diederik I bis" heeft gekregen. Er is geen bron die het bestaan van deze hypothetische extra Diederik bevestigt.
 
Diederik I bis zou getrouwd zijn met [[Gerberga fan Hamalant]]. Mogelijk was hij in 939 betrokken bij de Lotharingse opstand tegen de Duitse Koning [[Otto I van het Heilige Roomse Rijk|Otto I]]. Hij zou dan bij deze opstand in de slag bij [[Andernach]] begin oktober van dat jaar gesneuveld moeten zijn.
 
 
==Literatuer==