Loanske Oarloch: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
LNo edit summary
ik haw der in stobbe fan makke\
Rigel 1:
{{stobbe}}
De '''Loonse oarloch''' ([[1203]] - [[1206]]) waswie de strijd die ontstondmachtstriid om de opvolgingopfolging vanfan greve [[Diederik VII fan Hollân]].
 
Greve Diederik VII fan Hollân stierf in 1203 en had alleen dochters voortgebracht, waarvan bij zijn overlijden alleen zijn dochter Ada nog in leven was. Het was zijn bedoeling geweest dat hij zou worden opgevolgd door zijn dochter [[Ada fan Hollân]], maar ook zijn broer [[Willem I fan Hollân|Willem fan Fryslân]] aasde op het [[Greefskip Hollân]]. Nog voor haar vaders begrafenis trad Ada, 15 jaar oud, snel in het huwelijk met graaf [[Loadewyk II fan Loon]]. Op weg naar haar vaders begrafenis werd zij opgewacht door getrouwen van haar oom Willem, waarna zij zich in de [[burcht fan Leiden]] verschanste. Uiteindelijk wist Willem haar toch in handen te krijgen en zond haar naar Ingelân.
 
Loadewyk vond aanvankelijk steun van de greve van [[Greefskip Flaanderen|Flaanderen]] en de [[Prinsbisdom Luik|biskop fan Luik]] en later ook de [[Hartochdom Brabân|hartoch fan Brabân]] en wist Willem naar Seelân te verdrijven. Vanaf 1205 keerde het tij en in 1206 werd er vrede gesloten ([[Verdrag fan Brugge (1206)|Verdrag fan Brugge]]). Formeel werd Hollân tussen Loadewyk en Willem verdeeld, maar uit diverse bronnen blijkt dat Willem de de facto heerser van Hollân was. In 1207 wist Lodewyk zijn vrouw vrij te krijgen, maar hij moest hiermee wel zijn aanspraken op Hollân opgeven. In 1208 nam Willem de titel "[[Greve fan Hollân]]" aan.
 
[[Kategory:Skiednis fan Hollân]]