Renée de Haan: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 1:
{{wurk}}
'''Renée de Haan''' ([[Amsterdam]], [[9 july]] [[1954]] – dêre, [[2 july]] [[2016]]) wie in [[Nederlân]]sj [[sjongster]]. In 1988 kreeg ze nationale bekendheid als vertolkster van het Nederlânsktalige [[libbensliet]].
 
== Biografy ==
De Haan groeide op in de Amsterdamske wyk [[Jordaan (Amsterdam)|de Jordaan]] waar ze al als jong meisje stond te zingen op het biljart in cafés. In 1985 kreeg ze een contract aangeboden bij de platenmaatschappij [[EMI Music|EMI]]. In 1986 bracht ze bij deze maatschappij twa singles uit in het typisch Amsterdamsk repertôre, ''In Een Wereld Zonder Jou'' en ''Weet Jij Dan Niet Wat Liefde Is'', mar dy waarden gjin hit.
 
De Haan haalde in 1988 wel de [[Nasjonale Hitparade]] en de [[Nederlânske Top 40]] met het lied ''Vuile huichelaar'', geschreven door [[Aad Klaris]]. Met ''Mannen (Steeds weer de verkeerde)'' herhaalde ze in hetzelfde jaar dat succes, maar nieuwere singles leidden niet tot hitsucces. Wel was ze sindsdien een veelgevraagd artiest binnen haar genre.
 
In 2004 haalde ze de media nadat ze boos reageerde toen ze niet werd uitgenodigd om te zingen op het uitvaartconcert van [[André Hazes]]. In 2007 werkte De Haan mee aan een reclamecampagne fan Arke Reizen, met haar nieuwe single ''Nooit Meer Naar Huis''. Ook deed de zangeres mee aan het [[SBS 6]]-televisieprogramma [[De Afvallers]], waarin ze haar [[obesitas]] vergeefs onder controle probeerde te krijgen.
 
=== Privé ===
De Haan boaske en krige in soan. De sjonger [[Pierre de Haan]] is har broer.
 
De Haan stoar yn de âldens fan 61 jier oan de gefolgen fan [[termkanker]].<ref>[http://nos.nl/artikel/2114965-volkszangeres-renee-de-haan-overleden.html ''Volkszangeres Renée de Haan (61) overleden''], NOS.nl, 2 july 2016.</ref>
 
== [[CD]]'s ==