Willem V fan Hollân: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L rest van artikel, moet nog vertaald
LNo edit summary
Rigel 23:
}}
 
'''Willem V''' ([[1339]] - [[1389]]), wie [[greve]] fan [[Greefskip Hollân en Seelân|Hollân en Seelân]], (als '''Willem III''') [[greve]] fan [[Greefskip Henegouwen|Henegouwen]] en (als '''Willem I''') [[hartoch]] fan [[Hartochdom Beieren|Beieren]], .
 
Willem V volgde in [[1354]] zijn moeder [[Margaretha van Beieren (Holland en Henegouwen)|Margaretha vanfan Beieren]] op als graaf. Hij woonde een groot deel van zijn tijd in de [[Ridderzaal]] in [[Den Haag]]. Hij liet enkele gebouwen rondom dit kasteel plaatsen en zorgde tevens voor een (eenvoudige) ommuring van wat later het [[Binnenhof (Den Haag)|Binnenhof]] ging heten. In [[1353]] trad de jurist [[Filips vanfan Leiden]] in dienst van de jonge graaf.
 
Willem V huwdetroude inyn [[1356]] metmei [[Machteld vanfan Lancaster]] ([[1335]] - [[1362]]). Tijdens een feest in [[1358]] werd graaf Willem V volgens bronnen uit die tijd plotseling [[krankzinnig]] (al is het mogelijk dat hij gewoon dronken was). Tijdens een toespraak stak hij onverwachts één van zijn gezellen dood. Zijn jongere broer [[Albrecht vanfan Beieren]] liet Willem V opsluiten in een kasteel in [[Le Quesnoy]] ([[Greefskip Henegouwen|Henegouwen]]) en nam de honneurs waar. Willem overleed daar in [[1389]].
 
Willem V verleende de volgende Hollandse steden stadsrechten:
Rigel 37:
* [http://www.weesper.nl/650/document.html http://www.weesper.nl/650/document.html] Weesper stêdsrjocht-dokumint út 1355, ferkriege fan Willem V.
 
[[Kategory:Hartoch fan Beieren]]
 
[[Kategory:Hollânske greve]]
[[Kategory:Henegouwske greve]]
[[Kategory:HoekseHoeken en Kabeljauwse twistenKabeljauwen]]
 
[[Kategory:Hartoch fan Beieren]]
 
[[de:Wilhelm I. (Bayern)]]