Hendrik fan Meklenburch-Schwerin: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Rigel 12:
 
== Houlik ==
[[Ofbyld:Wilhelmina of the Netherlands.jpg|thumb|260px|HuwelijksfotoHouliksfoto vanfan Hendrik en [[Wilhelmina derfan NederlandenNederlannen|Wilhelmina]].]]
Hendrik en Wilhelmina waren familie van elkaar. Tsaar [[Paul I vanfan RuslandRuslân|Paul I]] en diensdy syn vrouwoarehelte [[Sophia Dorothea Augusta Louisa vanfan WürttembergWürttemberch|Maria Fjodorovna]] waren hun gemeenschappelijke overgrootouders. Het paar verloofde zich op 16 oktober 1900. De voorbereidingen voor het huwelijk werden overschaduwd door de dood op 5 januari 1901 van Wilhelmina's oom groothertog [[Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach]] en op 22 januari van de Britse koningin [[VictoriaFiktoaria vanfan hetit VerenigdFeriene KoninkrijkKeninkryk|VictoriaFiktoaria]]. Op de huwelijksdag, 7 februari, konden daardoor verscheidene genodigden niet aanwezig zijn.
 
Hendrik ontving op zijn trouwdag de titel [[Prins derfan Nederlandende Nederlannen]] met het predicaat [[Koninklijke Hoogheid]], maar niet de door de Mecklenburgers geëiste titel [[Prins vanfan Oranje]]. Zijn voornaam en roepnaam ''Heinrich'' werd op zijn huwelijksdag officieel vernederlandst naar Hendrik. Omdat Wilhelmina het huis Oranje-Nassau hoger achtte dan het huis Mecklenburg, bepaalde zij bij [[KoninklijkKeninklik BesluitBeslút]] dat haar nazaten de titel [[Prins vanfan Oranje-Nassau|Prins(es) vanfan Oranje-Nassau]] zouden voeren vóór die van Hertog(in)Hartogin vanfan MecklenburgMeklenburch.
 
Het huwelijk tussen de goedmoedige landedelman Hendrik met zijn boertige humor en de strenge en plichtsgetrouwe Wilhelmina was als slecht te kenschetsen. Het echtpaar groeide uit elkaar. Wilhelmina had een hoge plichtopvatting waarvoor bij haar achterneef geen ruimte was. Een ander groot probleem was zijn voortdurende geldgebrek, hoewel hij tijdens zijn gehele huwelijk jaarlijks van zijn echtgenote een bedrag kreeg van 100.000 gulden. Hendrik kreeg geen toelage uit de Nederlandse staatskas. Zijn hobby's kostten veel geld en er werd van hem verwacht dat hij als eerste geld gaf aan nieuw opgezette goede doelen. Ook voorzag hij zijn armlastige familie in Duitsland van geld. Zijn financiële toestand verslechterde toen na de [[NovemberrevolutieNovimberrevolúsje]] in 1918 zijn groothertogelijke toelage wegviel van omgerekend ongeveer 27.000 gulden op jaarbasis. Het onderhoud op zijn landgoed Dobbin drukte sindsdien zwaar op zijn uitgavenpatroon.<ref>Fasseur, Cees (2009, derde druk) ''Wilhelmina. Krijgshaftig in een vormeloze jas'', ps. 81 (e-book) Amsterdam: UitgeverijUtj. Balans</ref> Tevens ging er geld op aan [[maîtresse]]s. Ook de schandalen waarin Hendrik verwikkeld raakte, mede door pogingen geldbronnen aan te boren, maakten het huwelijk er niet beter op. Pas na zijn dood zou Wilhelmina Hendrik beter leren begrijpen en begon zij zijn karakter zelfs te idealiseren.
 
== Juliana ==