Filippo Baldinucci: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 1:
{{wurk}}
[[Image:Filippo Baldinucci.jpg|thumb|right|Filippo Baldinucci]]
'''Filippo Baldinucci''' ([[Florâns]], [[1624]] - [[1 jannewaris]] [[1697]]) wie in Italjaansk [[Kunstgeschiedenis|keunsthistoarikus]] en [[skilder]] út de 17e iuw dy't beskôge wurdt as de wichtichste - Florantynske - [[biograaf]] fan keunstners út de [[Barok (stylperioade)|barok]]perioade.
 
== Biografy ==
Als zoon van een grote Florentynske familie werd hij opgeleid bij de [[jezuïeten]] met de bedoeling een religieuze carrière op te bouwen. Hij zette deze studies evenwel stop om in 1664 bibliothecaris te worden bij de familie de [[Medici]], meer bepaald kardinaal [[Leopold de Médici]], broer fan de gruthartoch. De kardinaal wie ek [[mesenas]] en Baldinucci adviseerde hem hierbij. Na de dood van de kardinaal werd hij conservator van de groothertogelijke kunstcollectie.
 
Hij was een goed [[tekener]], kopiearre faak religieuze werken en maakte portretten van familieleden. Zijn ware roeping was evenwel schrijver worden. Hij had de ambitie om de nije [[Giorgio Vasari]] te wurden door het vervangen en verbeteren van de biografyen fan keunstners en het aanvullen met Franse en Vlaamse artiesten die door Vasari over het hoofd waren gezien. Zijn belangrijkste werk was ''Notizie de' professori del disegno da Cimabue in qua''.
 
Baldinucci maakte naam als een van de belangrijkste kunstkenners van Italië en legde ook zelf een verzameling aan. Hij hercatalogiseerde de ''collectie de Medicis'' en voegde er tekeningen en schilderijen aan toe. Hij gebruikte nieuwe organisatietechnieken met het doel er de modernste kunstcollectie - van die tijd - van te maken.
 
Zijn eigen collectie van een duizendtal tekeningen verviel aan de familie Strozzi en werd in 1806 aangekocht door het [[Louvre]].
 
== Wurk ==