Jagtlust (Kûkherne): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 15:
Waarschijnlijk is Dur Leu in 1872 overleden, want in dat jaar komt Jagtlust weer onder de hamer. Met de verkoop wilde het niet lukken, want in 1886 staat het weer te koop. Mogelijk is het vanaf toen verhuurd en in 1892 wordt het weer te koop aangebeoden in opdracht van de weduwe Dur Leu-Van Knijff. Toen werd het eindelijk gekocht door T. Wiegersma J.Rz. uit Leeuwarden, die sigarenfabrikant was. Hij kocht het huis met het doel er een sigarenfabriek in te beginnen.
 
Om deit fabriekfabryk beterbetter bereikbaarberikber te makenmeitsjen, schreefskreau hijer de omliggendeoanswettende gemeenten aanoan, om de ZwettewegSwettewei befluorje te mogen bestratenmeien, maarmar daardêr ishat veelin strijdsoad overstriderij geweestoer west. ToenDoe't eindelijkde rondSwettewei delang jaarwisselingom delet Zwettewegin eenstrjitwei straatweg werdwaard, waswie deit fabriekfabryk erder al nietnet meermear.
 
InYn 1906 wordtwurdt Jagtlust ôfbrutsen afgebroken en de voornamestiennen stenenliuwen leeuwenwurde getransporteerdpleatst naarby Bergumit en daar geplaatst bijâlde hetgemeentehûs oudeyn gemeentehuisBurgum (Van SminiahuisSminiahûs). InYn 1936 werdwaard hetit gemeentehuisgemeentehûs afgebrokensloopt en de tweeliuwen leeuwenferkocht verkocht aanoan Jhr. H.W.L. de Beaufort, eigenaareigener vanfan kasteelkastiel Leeuwenburg bijby Langbroek, gemeente Driebergen. De tweeliuwen leeuwen metmei de FrieseFryske wapens vanfan de familiesfamyljes Van Coehoorn en Van Scheltinga, houdensteane daardêr nog steeds denoch wachtaltyd.
 
Van Jagtlust zijn alleen de kelders bewaard gebleven, deze zijn echter volgestort met puin.
Fan Jagtlust binne allinne de kelders oer, mar dy binne lykwols folstoart mei pún.
== Bewenners ==
Line 28 ⟶ 29:
* 1852 - 1872 seekaptein Dur Leu
* 1872 - 1892 widdo Dur Leu-Van Knijff
* 1892 - om 1900 T. Wiegersma J.Rz.
 
{{Boarnen|boarnefernijing=
* [http://www.stinseninfriesland.nl/JagtlustKuikhorne.htm stinseninfriesland.nl]
}}
[[Kategory:Kûkherne]]
[[Kategory:Eardere stins of state yn Fryslân]]