Fahrenheit: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan nl:
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 6 nov 2010 om 16.06

Fahrenheit is in temperatuerskaal betocht troch Gabriel Fahrenheit. It is gjin SI-ienheid.

Termometer mei de temperatuer yn Fahrenheit op de bûtenrâne en dy yn Celsius dêrbinnen
Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Neffens in artikel dat Fahrenheit sels skreau yn 1724, is syn skaal basearre op trije referinsjepunten. It nulpunt waard verkregen door de thermometer in een mengsel van iis, wetter en ammoniumchloride (een zout) te plaatsen. Dit was in die tijd een veel gebruikte methode om een lage temperatuur te krijgen. Het tweede referentiepunt, 32 °F vond hij door de thermometer in zuiver water te plaatsen waarop iisfoarming plaats vond. It derde en laatste referentiepunt, 96 °F, werd bepaald door de lichaamstemperatuur van een gezond persoon, gemeten in de mond of onder de oksel. Op die manier bedroeg het verschil tussen het smeltpunt van ijs (32 °F) en de lichaamstemperatuur (96 °F) 64 graden, hetgeen hem toeliet zijn schaal op zijn instrumenten aan te brengen door het interval 6 keer in de helft te verdelen.

Fahrenheit kwam met zijn schaalverdeling in 1724, eerder dus dan Anders Celsius, die in 1742 de temperatuurverdeling in graden Celsius definieerde. Fahrenheit baseerde zijn temperatuurschaal op eerder werk van Ole Christensen Rømer, die in 1701 de Rømer-schaal ontwikkelde.

Temperatuermjitting yn graden Fahrenheit wurdt allinnich noch mar brûkt yn de Feriene Steaten fan Amearika. Graden Fahrenheit wurde ek noch wol brûkt troch de âldere generaasje fan it Verenigd Koninkrijk, Australië, Zuid-Afrika, Canada, Ierland, India en Jamaica omdat de temperatuurschaal van Fahrenheit vroeger ook in deze landen in gebruik was. In andere landen wordt de temperatuur in graden Celsius útdrukt.