Komeet: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan nl:
 
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
Rigel 14:
 
=== Plasmasturt ===
De oerbleaune, [[ionisaasje|laden molekúlfragminten]] wurde dêrnei opfage troch de [[sinnewyn]], dy't se meisleept yn de foarm fan in rjochte sturt. It giet benammen om H<sub>2</sub>O<sup>+</sup>, OH<sup>+</sup>, CO<sup>+</sup>, CO<sub>2</sub><sup>+</sup>, CH<sup>+</sup> en N<sub>2</sub><sup>+</sup>. {{wurk}}Dizze ''[[plasma (aggregaasjetastân)|plasmasturt]]'' of ''ioanesturt'' is faak blau op foto's. De breedte leit tusken de 100.000 en 1 miljoen kilometer, wylst de lingte yn sichtber ljocht meastal miljoenen kilometers lang binne, soms mear as 1 [[Astronomyske ienheid|AU]]. Plasmasturten wize altiten fan de sinne ôf en meitsje in hoeke fan in pear graden mei de rjochting nei de sinne: se rinne efter op de beweging fan de komeet. Plasmasturten hjitte ''type I'' sturten.
Deze sturten fertoane in detaillearre, feroarlike struktuer, karakteristyk foar magnetisearre plasma's lykas yn de [[Korona (astronomy)|sinnekorona]].{{wurk}}
Dizze ''[[plasma (aggregaasjetastân)|plasmasturt]]'' of ''ioanesturt'' is faak blau op foto's. De breedte ligt tussen de 100.000 en 1 miljoen kilometer, terwijl de lengte in zichtbaar licht meestal miljoenen kilometers lang zijn, soms meer dan 1 [[Astronomische eenheid|AU]]. Plasmastaarten wijzen altijd van de zon af en maakt een hoek van een paar graden met de richting naar de zon: ze lopen achter op de beweging van de komeet. Plasmastaarten heten ''type I'' staarten.
Men sjocht
Deze staarten vertonen een gedetailleerde, veranderlijke structuur, karakteristiek voor gemagnetiseerde plasma's zoals in de [[Corona (astronomie)|zonnecorona]].
# stralenstrielen: dunnetinne bundelsbondels metmei diktes vanfan 4000 tot- 8000 kilometer
Men ziet
# knopen en kronkels diedy't beweging en versnellingfersnelling vanfan de komeetkop afôf latensjen zienlitte. Voorkomende snelheden zijn 10 km/s bij de kop tot 250 km/s aan het andere uiteinde van een komeet.
# stralen: dunne bundels met diktes van 4000 tot 8000 kilometer
Soms komt een plasmastaartplasmasturt los vanfan de komeet, waarschijnlijk door wisselwerking met de [[zonnewind]].
# knopen en kronkels die beweging en versnelling van de komeetkop af laten zien. Voorkomende snelheden zijn 10 km/s bij de kop tot 250 km/s aan het andere uiteinde van een komeet.
Soms komt een plasmastaart los van de komeet, waarschijnlijk door wisselwerking met de [[zonnewind]].
 
=== Stofsturt ===