Makkumerwaarden: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
oers
Rigel 2:
De '''Makkumerwaard''' of, yn it meartal: de Makkumerwaarden, is in natoergebiet fan de feriening [[It Fryske Gea]] oan de Fryske [[Iselmar]]kust, even ten suden fan de [[Ofslútdyk]].
{{oersette}}
It gebiet leit yn de gemeente [[Wûnseradiel]] by [[Makkum (Súdwest-Fryslân)|Makkum]] en [[Piaam]] en bestiet út trije [[eiland]]en. Van noord naar zuid gaat het om de ''Noardwaard'', de ''Súdwaard'' en de ''Koaiwaard''. RondomOm dezedizze gebiedengebieten ligtleit bovendienboppedat eenin uitgestrektgrut watervogelreservaatwetterfûgelreservaat, dat zichleit uitstrekt vantusken de afsluitdijkOfslútdyk inyn hetit noordennoarden toten hetit dorpdoarp [[Gaast (WonseradeelWûnseradiel)|Gaast]] inyn hetit zuidensuden overoer eenin breedte vanfan zosa'n anderhalfoardel àoant tweetwa kilometer.
 
De drietrije waarden vormenfoarmje samenmei eenelkoar in 467 [[hectarehektare]] grootgrut natuurterreinnatoerterrein, dat bestaatbestiet uitút rietveldenreidfjilden, moerasruigtensomperûchten, bloemrijkeblomrike hooilandenhealannen, biezenbizen, struwelenstrewellen en wilgenbossenwylgebosken. HetIt waterwildreservaatwetterwyldreservaat bestaatbestiet uitút eenin vrijfrij ondiepeûndjipe (circasirka 3 meter) en voedselrijkefiedselrike kuststrookkuststripe vanfan hetde IJsselmeerIselamar. DezeDizze gebiedengebieten meegerekendmeirekkene is de totale oppervlakteoerflakte ruimrom 2300 hectarehektare. Beide gebiedengebieten werdenwaarden eerstearst beschermdbeskerme alsas hetin beschermdbeskerme NatuurmonumentNoatoemonumint ''FrieseFryske IJsselmeerkustIselmarkust'', tegenwoordigtsjintwurdich is dat gebiedgebiet deeldiel gaanwoarn uitmakenfan vanit het uitgestrektegrutte [[Natura2000]]-gebiedgebiet "[[IJsselmeerIselmar]]" NaarNei hetit zuidensuden liggenlizze langslâns de FrieseFryske IJsselmeerkustIselmarkust nognoch vergelijkbarefergelykbere gebiedengebieten inyn de WorkumerwaardWarkumerwaard.
 
== Skiednis ==
VoorFoar [[1932]] bestondenbestienen de Makkumerwaarden nognoch slechtsmar uitút eenin serierige kalekeale zandplatensânplaten diedy't bijby hoogheech waterwetter onderliepenûnderrûnen. Na de afsluiting van de zuiderzee vielen de platen deels droog en raakte het gebied ontzilt, zodat het gebied begroeid kon raken met onder andere riet en wilgenbossen. De noord- en zuidwaard werden van elkaar gescheiden toen in 1928 een geul werd gebaggerd voor een betere bereikbaarheid van de haven van Makkum. Daarbij werd het baggerslib op de kop van de Sûdwaard gestort, zodat zich daar na verloop van tijd recreatiecentrum ‘de Holle Poarte” kon ontwikkelen. Na de tweede wereldoorlog werd ongeveer de helft (circa 100 hectare) van de Sûwaard ingepolderd en omgezet in graspolders. Enkele jaren geleden werd het recreatiecentrum uitgebreid op groot deel van deze gronden door onder andere de bouw van vakantiehuisjes, een recreatiestrand en waterpartijen. De zuidpunt en de randen van de zuidwaard zijn deels bekaad, maar wel natuurgebieden gebleven met vooral veel rietvelden. In de Noardwaard zowel als de Koaiwaard is door geleidelijke verruiging van de rietvelden naast ruigten en [[Struweel|struwelen]] ook een flink stuk opgaand wilgenbos ontstaan.
 
== Floara en fauna ==