Kort bericht bewurkje seksje

Internet, 21 december 2008 — De Friese Wikipedia, de Friestalige versie van de Internet-encyclopedie Wikipedia, heeft sinds vandaag meer dan 10.000 artikelen. Pagina 10.000 was de pagina over de Schotanusatlas, de atlas van de hele provincie Friesland van omstreeks 1700.

De Friese internet-encyclopedie is opgezet op 2 september 2002. Bijna twee jaar later, 6 juni 2004, werd de duizendste pagina geschreven, Fryske flagge (Friese Vlag), en nu nog vier jaar later de tienduizendste. Als vergelijk: de Nederlandstalige Wikipedia heeft net iets meer dan 500.000 artikelen, de Encyclopedie van Friesland heeft zo'n 7.500 artikelen, plus een aantal achtergrondteksten. Wikipedia in het Engels heeft al meer dan 2,6 miljoen artikelen!

Deze internet-encyclopedie is een voorbeeld van een samenwerkingsproject: de inhoud van Wikipedia wordt niet geschreven door betaalde schrijvers, maar door iedereen die op de website komt. De encyclopedie heeft een breed scala aan artikelen, van geschiedenis en wetenschap tot skutsjes en waternamen. Omdat iedereen die pagina's kan aanpassen, worden de meeste steeds uitgebreider, en worden ze aangepast aan nieuwe ontwikkelingen.

De Friese wikipedia is te lezen op http://fy.wikipedia.org. De Nederlandstalige wikipedia is te vinden op http://nl.wikipedia.org, en zo zijn er nog meer dan 250 andere taalversies, die allemaal op http://www.wikipedia.org te vinden zijn. Bij elkaar hebben al deze versies meer dan tien miljoen artikelen.

Meer informatie bewurkje seksje

De gemeenschappelijke encyclopedie Wikipedia is een van de projecten van de Wikimedia Foundation, een stichting gevestigd in de Verenigde Staten. Naast Wikipedia stelt de stichting ook middelen beschikbaar voor een aantal andere projecten, zoals de open studiebibliotheek Wikiboeken, de open nieuwsbron Wikinieuws, de open bronnenbibliotheek Wikibron en het open woordenboek Wikiwoordenboek. Verder vormt Wikimedia Commons een achtergrondcollectie van vrij-beschikbare foto's en illustraties.

Al die projecten worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers, de "meidoggers" / "gebruikers". Dit zijn de mensen die de artikelen schrijven, foto's maken en beschikbaar stellen, de pagina's vormgeven en ook het onderhoud aan de wikipedia uitvoeren. Iedereen die een pagina aanpast is gebruiker, zelfs al gaat het alleen maar om het verbeteren van een tikfout. Het aanmaken van een gebruikersnaam is gratis, maar ook zonder gebruikersnaam kan iedereen die dat wil meehelpen aan het gratis beschikbaar stellen van kennis.

De informatie van projecten van de Wikimedia Foundation is beschikbaar onder open licenties, wat betekent dat de inhoud verder verspreid kan worden, met als enige beperking een paar voorwaarden er die voor zorgen dat dat ook bij verspreiding steeds zo blijft. De licentie die voor de meeste projecten gebruikt wordt is GFDL (nl), maar een paar projecten gebruiken ook CC-BY-SA (nl).

Om al deze projecten te laten voortbestaan is Wikimedia Foundation afhankelijk van giften. Op het moment wordt de lezers gevraagd om donaties, die gebruikt zullen worden voor de projecten.

In het Fries bewurkje seksje