Nederlânske SS: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 4:
De '''Nederlânske SS''' ('''Nederlandsche SS''') waard op [[11 septimber]] [[1940]] oprjochte. Op [[1 novimber]] [[1942]] feroare de namme fan de organisaasje yn '''Germaansche SS in Nederland'''.
 
== Oanrin ==
[[Anton Mussert]], lieder fan de NSB waard op [[9 juny]] [[1940]] op de hichte brocht fan [[Adolf Hitler|Hitler]] syn befel om Nederlanners foar de divyzje 'Wiking' fan de [[Waffen-SS]] te winnen. De Nederlânske frijwilligers soene harren eigen ''Standarte'' 'Westland' krijgen. Hoewel Mussert zijnfielde medewerkingder nietnet verleendefolle foar en zijnrôp syn leden opriepop vooralom geengjin diensttsjinst te nemennimmen bijby de SS, gingmat deit gie oprichtingwol doortroch. InYn eersteit instantieearstoan bleefbleau Mussert zijn medewerking weigerenwegerjen, maarmar hijhy moestmoast desondankskonsesjes concessies doendwaan om zijnsyn eigen positie niet in gevaarposysje te brengenbehâlden.. De DuitsersDútskers warenhienen zijndochs halfslachtigeal houdingharren namelijknocht zatfan de healslachtige Mussert en dreigdendrigen [[Meinoud Rost van Tonningen]] naarnei vorenfoaren te schuivenskowen, ten koste vanfan Mussert. Om zijn positie te redden ging Mussert daaromgie indêrom septemberyn 1940septimber akkoord1940akkoard metmei de oprichtingoprjochting vanfan de NederlandscheNederlânske SS, alsas variantfariant vanfan de Algemeine SS. ZoSadwaande werdwaard op [[11 septemberseptimber]] [[1940]] de NederlandscheNederlânske SS door Mussert opgericht, formeel alsas onderafdelingûnderôfdieling (AfdelingOfdieling XI) vanfan de NSB oprjochte. AlsAs 'Voorman' werdwaard [[Henk Feldmeijer]] benoemdbeneamd, diedy't zichhim inyn de dagelijksepraktyk praktijk echter weinig gelegen lietnet liggenfolle aantroch Mussert en dienssyn NSB. Feldmeijersizze zochtliet. inFeldmeijer plaatssocht daarvanynstee meermear en meermear aansluitingoansluting bijby de [[DuitslandDútslân|DuitseDútse]] Algemeine (politiekepolitike) [[Schutzstaffel|SS]]. InYn'e demaitiid lente vanfan 1941 werdwaard eenin opleidingsschoolopliedingsskoalle voorfoar de ''Nederlandsche SS'' geopendiepene op hetde landgoedbûtenpleats [[Avegoor]] te [[Ellecom]].
 
Aangezien de Nederlandsche SS een elitekorps behoorde te zijn, kon niet iedereen lid worden. Er vonden selecties plaats op basis van ras, levenshouding, persoonlijkheid en lichamelijke conditie. Om voorlopig lid te worden van de Nederlandsche SS moest de kandidaat voldoen aan de volgende voorwaarden:
# Arische afstamming vanaf 1800 (voor officieren: 1750), die uiteindelijk moet worden aangetoond. De kandidaat moet op erewoord verklaren dat hem van niet-arische afstamming niets bekend is.
# Geen oneervolle strafrechtelijke vonnissen.
# Minstens 1.72m. lichaamslengte.
# Lichamelijk gezond, aangetoond na onderzoek.
# Leeftijd tussen 18-30 jaar. Uitzondering voor beproefde nationaalsocialisten van voor 9 mei 1940.
# Belofte van onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan alle meerderen.
Hierna volgde voor de toekomstige SS-Maat (de laagste rang, een vertaling van het Duitse 'SS-Mann') nog een serie keuringen en onderzoeken op fysiek en [[Genealogie (geschiedkunde)|genealogisch]] terrein. Pas nadat deze met succes waren afgerond, werd de kandidaat officieel SS-man.
 
== Betingsten ==
Om't de Nederlânske SS in elitekorps hearde te wêzen, koe net eltsenien samar lid wurde. Der waard in kar makke op grûn fan ras, libbenshâlding, persoanlikheid en lichaamelike kondysje. Om foarlopich lid te wurden moast de gadingmakker oan de neifolgjende betingsten foldwaan:
# Aryske komôf fan 1800 ôf (foar ofsieren: 1750), dy't bewiisd wurde moast. De kandidaat moat op earewurd ferlearje dat him neat fan net-aryske foarâlden bekend is.
# Gjin ûnearvolle strafrjochtlike fonnissen yn de c.v..
# Minstens 1.72m. lichaamslengtelang wêze.
# Oanwiisber lichaamlik sûn wêze.
# Leeftyd tusken 18-30 jier. Utsein goede [[Nasjonaal-sosjalisme|nasjonaalsosjalisten]] fan foar 9 maaie 1940.
# Belofte fan hearrigens sûnder betingst oan alle mearderen.
Dan folge der foar de takomstige ''SS-Maat'' (de leechste rang, in oersetting fan 'SS-Mann') noch in rige keuringen en ûndersikingen op fysyk en [[Genealogy|genealogysk]] mêd. Wie alles ynoarder, dan waard de kandidaat offisjeel SS-man.
 
== Organisaasje en belang ==
De Nederlânske SS wie ferdield yn fiif territoriale standerden:
# Standerd I (Fryslân, Grinslân en Drinte) haadkertier te Grins
Line 24 ⟶ 26:
 
 
VerderFierder waswie erder nognoch eenin aparte,plysje-standert vanop deze indeling losstaande politie-standaardhimsels. De verschillendeferskillende standaardenstanderten warenwienen weerwer onderverdeeldûnderferdield inyn ''groepen'' (4 man), ''troepen'' (40 man + leiderlieder), ''stormen'' (123 man + commandantkommandant + plaatsvervangerplakfervanger) en 3 ''stormbannen'' (500 man + stormbanstaf). DezeDizze indelingyndieling bestondbestie echterlykwols slechtsallinne op papier. InYn de praktijkpraktyk bestondenbestienen de standaardenstanderten uitút eenin aantaltal stormen, diedy't bovendienboppedat nogminder eensman matigtelden at de bemandbedoeling warenwie. GemiddeldTrochstrings telden de standaardenstanderten slechtsmar 130 manschappenman. EenIn belangrijkewichtige reden voorhjirfoar ditwie lagedat aantalder wasalgeduerich dein voortdurendesoad doorstromingtrochstreamden naarnei de Waffen-SS.
 
Het belang van een vestiging van een verlengstuk van [[Heinrich Himmler|Himmler]]s SS in Nederland had een viertal redenen. Ten eerste wenste de SS, als gevolg van de expansiedrift van Himmler, in de veroverde landen een belangrijke positie in te nemen. Ten tweede achtte de SS de oprichting van de Nederlandsche SS van groot belang voor de werving van vrijwilligers voor de Waffen-SS. De Nederlandsche SS kon niet alleen zelf als reservoir dienen, maar had ook een belangrijke taak in het creëren van een basis van waaruit de werving in de toekomst diende plaats te vinden. Ten derde diende de Nederlandsche SS Mussert in de gewenste groot-Germaanse richting te duwen. Tot slot had de oprichting van de Nederlandsche SS een belangrijke propagandistische waarde.
 
Op [[1 novembernovimber]] [[1942]] werd de naam gewijzigd in '''Germaansche [[Ofbyld:Schutzstaffel SS SVG1.1.svg|16px|Runic 'SS']] in Nederland'''. Deze naamsverandering benadrukte dat niet langer het Nederlandse aspect van het grootste gewicht was, maar het Germaanse, lees: Groot-Duitse. Zij telde in totaal circa 7000 leden en zij was in de eerste plaats een politieke formatie en daarnaast tevens een reservoir voor de [[Waffen-SS]]. De Nederlandse SS'ers waren gekleed in een zwart uniform, dat was afgeleid van de Duitse SS. Aan het eind van [[1944]] bestond de Germaansche SS in Nederland slechts nog op papier vanwege het voor de Duitsers en hun aanhangers kerend getij der oorlogsomstandigheden.