Bangui: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L Nije Side: {{wurk}} {{Universele ynfoboks stêd | namme = Bangui | ôfbylding = Bangui Shopping District.jpg | ôfbyldingsbreedte = 260px | ôfbyldi...
 
No edit summary
Rigel 27:
[[File:Ubangi river near Bangui.jpg|thumb|260px|De rivier Ubangi oan de râne fan Bangui]]
'''Bangui''' is de [[haadstêd]] en de grutste stêd fan de [[Sintraal-Afrikaanske Republyk]]. It meastepart fan de befolking fan it lân wennet yn Bagui en omkriten.
 
== Skiednis ==
De stêd waard yn [[1889]] stifte as Frânske militêre post oan de [[Ubangi]]rivier<ref>{{en}} World 66: [http://www.world66.com/africa/centralafricanrepublic/bangui ''Bangui Travel Guide'']</ref> yn de Frânske koloanje Haut-Oubangui (letter [[Oubangui-Chari]]; Boppe-Oubangui), dy't letter in part waard fan [[Frânsk Ekwatoriaal-Afrika]]. De plaknamme is ôflaat fan pleatslike steamfersnellingen. Bangui is sinds de koloniale tijd het bestuurlijk centrum van het gebied en sinds de onafhankelijkheid in 1960 van de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 1979 werd dictator [[Jean-Bédel Bokassa]], die van kannibalisme beschuldigd werd, afgezet tijdens een reis naar het buitenland. Tijdens lokale verkiezingen in 1981 braken grootschalige gevechten uit tussen aanhangers van interrimpresident [[David Dacko]] en chef-staf van het leger [[André Kolingba]]. De laatste kondigde een beleg over de stad af en pleegde een staatsgreep. Daarna had hij gedurende 12 jaar de macht in het land.
 
In 1996 brak een muiterij uit onder 200 soldaten van het leger, ditmaal tegen het bewind van dictator [[Ange-Félix Patassé]], de opvolger van Kolingba. Franse interventietroepen sloegen de muiterij echter neer en herstelden Patassé's macht als president. Tijdens de ongeregeldheden werd de stad echter zwaar geplunderd en werden meer dan 50 mensen gedood. In juni 1997 braken opnieuw gevechten uit bij een militaire basis in Bangui, nadat soldaten geweigerd hadden zich neer te leggen bij de vorming van een nationale eenheidsregering door de ditmaal democratisch verkozen president Patassé.
 
In een onderzoek uit 2003 van het Canadese bedrijf ''Mercer Human Resources Consulting'' werd Bangui als op een na slechtste stad ter wereld geplaatst na [[Brazzaville]]. In een onderzoek uit dezelfde periode werd Bangui gezien als de gevaarlijkste stad ter wereld. Dit wordt gedeeltelijk geweten aan de grote frequentie van staatsgrepen en aanvallen door rebellen.<ref>{{en}} [[British Broadcasting Corporation|BBC]] [http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/2815105.stm ''Brazzaville - 'world's worst city' ''] - 3 maart 2003</ref>
 
== Geografy en stedsbyld ==
De stêd leit op de noardlike ouwer fan de Ubangirivier justjes fierder fan in rige wetterfallen. Besuden de stêd makket de rivier in skerpe bocht nei it suden en is fierderop de grins tusken de Centraal-Afrikaanse Republiek en de [[Kongo-Kinshasa|Demokratyske Republyk Kongo]]. Ten zuiden van de rivier ligt de Kongoleeske stad [[Zonga]], dy't mei in fear ferbûn is mei Bangui. De laatste jaren is de handel in deze plaats echter in verval geraakt doordat het verkeer zich sinds het eind van de jaren '80 grotendeels naar het oosten heeft verplaatst.
 
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn een grote [[triomfbôge]] in [[Romeinske arsjitektuer|Romeinske styl]] gewijd aan Bokassa, het presidentieel paleis en de centrale markt. Vijf kilometer noordelijker ligt het hart van het woongebied, waar de meeste activiteiten en het grootste deel van het nachtleven plaatsvindt. De markt met de ''Avenue Boganda'' vormen het middelpunt van het stadsleven. Kenmerkend zijn de brede straten, met als middelpunt het ''Place de la Republique'' met de eerder genoemde triomfboog.
 
== Ekonomy ==
Line 42 ⟶ 54:
File:Central African Republic - Trucks in Bangui.jpg|Frachtweinen yn Bangui
</gallery>
 
{{boarnen|boarnefernijing=
<references/>
}}
{{commonscat|Bangui}}