Quito: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L r2.7.1) (Bot - derby: nl:Quito
No edit summary
Rigel 1:
{{stobbe|geografy}}
{{wurk}}
{{Universele ynfoboks stêd
| namme = Kwito<br>''San Francisco de Quito''
Line 45 ⟶ 46:
* Zona Valle de Los Chillos
* Zona Quitumbe
 
== Skiednis ==
Yn de heechlannen fan Kito wenne oant yn de [[13e ieu]] it folk fan de ''Quitus'', dat letter oerhearske waard troch de ''Caras'' út de kustgebieten. Beide folken fermingen har ta de ''Shyry'' en dat folk leau yn dy kontreien oant de komst fan de [[Inka's]] yn de [[15e ieu]].
Na de verovering door de Inca’s was Quito naast [[Cuzco (stad)|Cuzco]] en [[Cajamarca (stêd)|Cajamarca]] (beide yn it [[Perû]] fan no) een belangrijke stad in het Incarijk. De stad werd het centrum van het rijk van keizer [[Atahualpa]], die in een oorlog verwikkeld raakte met zijn broer [[Huascar]] die vanuit Cuzco opereerde. Tijdens de verovering door de [[Spanje|Spanjaarden]] in 1534 werd de stad tot de grond toe afgebrand, en opnieuw gesticht onder de naam ''Muy noble y muy leal ciudad de San Francisco de Quito'' (''Zeer hoogstaande en zeer loyale stad van Sint Franciscus van Quito'').
 
Quito groeide in 300 jaar tijd uit tot een stad van rond de 10.000 inwoners. Op 10 augustus 1809 ontstond in deze stad voor het eerst de roep om onafhankelijkheid van Spanje. In [[1822]] versloegen onafhankelijkheidsstrijders het Spaanse leger, en het land sloot zich vervolgens aan bij de [[Groot-Colombia|Republiek Groot-Colombia]] van [[Simón Bolívar]]. In [[1830]] viel die republiek uit elkaar en werd Ecuador een onafhankelijke republiek. Quito werd daarvan de hoofdstad.
 
In de 20ste eeuw kende Quito een spectaculaire groei, met name door de [[industrialisatie]] en de migratie van het platteland naar de stad.
 
 
== Partnerstêden ==