Hûnekarre: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 9:
|[[Ofbyld:Hundewa.jpg|thumb|right|Nijmoadrigge ferdivedaasjehûnewein]]
|}
In '''hûnekarre''' (Dútsk: ''Hundewagen'', Ingelsk: ''Dog-Cart'') wie in lytse [[karre]] dy't troch ien as mear [[hûn]]en lutsen waard. De hûn koe foar of ûnder de karre ynpspand wêze. Hûnekarren waarden eartiids in soad brûkt troch sutelders, marskreamers, gernieren, ensafuorthinne, mar ek foar persoaneferfier; de hûn wie 'it hynder fan de earmelju'.
 
Tsintwurdich wurdt in [[Fytskarre|fytsoanhingweintsje]] om hûnen yn mei te nimmen, ek wol hûnekarre neamd.
 
== Skiednis ==
De hûnekarre is, yn Europa, fan de [[midsieuwen]] oant yn de [[20e ieu]] brûkt foar it ferfier fan minske en guod, mar ek foard hurdriidwedstriden.
Vanaf [[1672]] zijn er al gegevens bekend dat de hond bepaalde soort wagentjes voorttrok. In [[1910]] trad de [[Trekhondenwet]] in werking met voorschriften voor het gebruik van een hondenkar. Diverse beroepsgroepen hebben in een latere periode gebruikgemaakt van de trekkracht van de hond, bijvoorbeeld: lytse middenstanners sa as: de winkelman, de petroleumsuteler of oaljeman, imkers, lytse boeren, ferkeapers, marskramers, rûnreizgjende fotografen, slachters, fiskboeren, ferhuzers en allerhanne ambachtslju.
 
VanafFan [[1672]] zijnôf erbinne der al gegevensfeiten yn Nederlân bekend dat de hond bepaalde soort wagentjes voorttrok. In [[1910]] trad de [[Trekhondenwet]] in werking met voorschriften voor het gebruik van een hondenkar. Diverse beroepsgroepen hebben in een latere periode gebruikgemaakt van de trekkracht van de hond, bijvoorbeeld: lytse middenstanners sa as: de winkelman, de petroleumsuteler of oaljeman, imkers, lytse boeren, ferkeapers, marskramers, rûnreizgjende fotografen, slachters, fiskboeren, ferhuzers en allerhanne ambachtslju.
 
Ek de Nederlânske posterijen hawwe oant [[1922]] brieven en pakjes mei de hûnekarre besoarge.
Line 23 ⟶ 25:
 
In Belgje, waar trekhonden eveneens verboden zijn, bestaat sinds 1989 een trekhondvereniging <ref>[http://users.skynet.be/samaika/gztrekn.htm g z trekhonden<!-- Automatisch gegenereerde titel: verbeter de omschrijving als dat mogelijk is -->]</ref>. Ze hebben speciale toestemming van ministerie landbouw <ref>http://www.hondentips.com/kk_100013.html</ref> die hen toelaat om de trekhonden op diervriendelijke wijze te gebruiken (vooral voor demonstraties tijdens landbouwevenementen e.d.) Zo wordt oude traditie in stand gehouden.
 
 
 
==Keppelings om utens==