Tûndra: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
 
No edit summary
Rigel 3:
[[Ofbyld:Ru200008050084.jpg|thumb|250px|Tûndraflakte yn Noard-Sibearje by de stêd [[Dûdinka]] ]]
[[File:Kerguelen RallierDuBatty.JPG|thumb|250px|Tûndra op de [[Kerguelen]] by [[Antarktika]]]]
 
In [[fysyske geografy]], '''tundra''' is a [[biotoop]] where the [[beam]] growth is hindered by low temperatures and short growing seasons. De term ''tundra'' komt fia it Russyske ''тундра'' fan it [[Kildin Samy]] wurd ''tūndâr'' "heechlân," "treeless mountain tract." Der binne trije soarten tûndra's: '''Arktyske tûndra''', '''alpine tûndra''' en '''Antarktyske tûndra'''. In tundra, the vegetation is composed of dwarf [[shrubs]], [[Cyperaceae|sedges]] and [[gerzen]], [[mos]]sen, and [[lichen]]s. Scattered trees grow in some tundra.
 
Het algemeen klimaat op een toendra is zeer ongunstig voor de groei van hogere planten. De [[boaiem]] is gedurende minstens seis maanden beferzen of mei snie oerdutsen. Het groeiseizoen is zeer kort en de gemiddelde temperatuur van de warmste maand ligt beneden de 10°C. Yn de [[simmer]] ontdooit enkel de bovenste laag van de bodem, over een diepte van 30 tot 60sm boven de [[permafrost]]. Hoewol't de hoeveelheid neerslag vrij gering is, zijn de meeste bodems op een toendra moerassig. Dit komt doordat het water niet kan wegzinken in de bevroren onderlaag en doordat de [[ferdamping]] ook zeer laag is. Op vele plaatsen wordt dan ook [[fean]] aangetroffen. Typisch voor de toendra zijn ook de polygoonfoarmige [[struktuerboaiem]]s, die ontstaan als gevolg van [[opfriezing]]. Als gevolg van de permafrost zijn in veel toendra's [[palsa]]'s aan te treffen, de veel grotere [[pingo]]'s zijn zeldzamer.
 
Toendra's komen onder andere voor in [[Ruslân]], [[Yslân]], [[Kanada]], [[Alaska]] en de [[Kerguelen]]. In het zuiden wordt de toendra begrensd door de [[taiga]]. De toendra komt deels overeen met de klimaatzone waarin het [[tûndraklimaat]] heerst.
 
 
 
 
==Keppelings om utens ==