Arminius: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L r2.7.1) (Bot - derby: az:Armini
Rigel 20:
 
== De wraak fan Germanikus ==
Pas fiif jier letter, yn [[14]] nei Kristus, stekt [[Germanikus]] de Ryn wer oer, ynearsten om de schandeskande vanfan de rebelliereboelje inyn [[Germania Inferior]] metmei hetit bloed vanfan de [[Marsen]] uitút te wissen, letter iepentikiepentlik mei as doel de nederlaach fan Farus te wreken. NaNei diverse moardpartijen oanrjochte te hawwehawwen ûnder de neatsfermoedzjende Marsen en de [[Sjatten]], set Germanikus de efterfolging yn op Herman.
 
Undertusken ([[16]] n. Kr. is de kontroverse tusken Segestes, dy't tsjin syn sin de kriich ynlûke is, en Herman op syn hichtepunt telâne. Segestes ûntfierd de frou fan Herman, Tusnelda, mar wurdt sels belegere troch de eigen lânslju. Hy stjoerd in gesantskip nei de Romeinen en wurdt troch Germanikus ûntset, rint oer en levert Tusnelda, dy't swier, is út oan Germanikus.
 
Mei dizze hannelwize jaget er net allinnich de Sjerusken, mar ek alle omringjende stammen tsjin him yn it harnas. Herman is poerlilk en giet fuort by alle stammen del om harren stipe te krijen. Ek Inguiomerus, de omke fan Herman en in man fan kwizekwânsje, likegoed by de Romeinen as de Germanen, kiest dêrtroch de side fan Herman.
 
De troepen fan Germanikus wordenwurde yn in de valmûklaach geloktlokke, nietnet verfier vanfan deit plaatsstee waardêr't VarusFarus zijnde nederlaagslach leedferlern en GermanicusGermanikus weetkin ternauwernoodmar eenkrekt rampin teramp voorkomenfoarkomme. OndertussenUnderwillens ([[15]] n.C Kr.) is de zomersimmer vergevorderdal sawat foarby en Germanicusmoat breekter zijnde achtervolgingefterfolging afôfbrekke om naarwerom zijnte winterkwartierenkearen terugnei tesyn kerenwinterkwartieren. Op de terugweg naar de winterkwartieren echter wordt Caecina, onderbevelhebber van Germanicus, die op weg is naar [[Castra Vetera]] ([[Xanten]]) bij de ''Ponti Longi'' (lange bruggen), door Arminius overvallen. Omdat de Germaanse troepen lichtbewapend zijn en een grote mate van terreinkennis hebben, zijn ze veel sneller dan de Romeinse troepen, die zwaar beladen zijn, zwaar bewapend en vergezeld worden door (voor die tijd) zware artillerie. Dit geeft Arminius en [[Inguiomerus]] de keuze van het slagveld. Caecina moet zijn aandacht verdelen tussen het herstellen van de ''ponti longi'' - een stelsel van bruggen en dijken door het veen, die door L. Domitius in de tijd van Drusus zijn aangelegd - en de troepen van Inguiomerus en Arminius.
 
De laatste wil Caecina bestrijden zoals Varus en wachten tot de Romeinen het kamp verlaten. Inguiomerus is ongeduldig en wil het kamp overrompelen en krijgt een groot gedeelte van zijn manschappen achter zich en het kamp wordt aangevallen. Caecina echter weet de Germanen, die op een gedemoraliseerd legioen rekenen, te verrassen en kan ternauwernood naar de Rijn ontsnappen.