Albert Göring: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} thumb|250px|Albert Göring (1936) '''Albert Göring''' (Friedenau, 9 maart 1895 - München, 20 desimber [[19...
 
Rigel 8:
Hij groeide op in de kastelen van Von Epenstein, die als een surrogaatvader voor de vijf kinderen Göring optrad omdat vader Heinrich vanwege zijn werk veel afwezig was. Albert Göring nam van zijn peetoom diens voorliefde voor het "goede leven" over en werkte, zonder veel succes, als filmmaker in [[Wenen]].
 
== AntinaziaktiviteitenAnti-naziaktiviteiten ==
De [[nazi]]'s kwamen in [[1933]] in [[Dútslân]] aan de macht. Zijn broer Hermann was al sinds [[1922]] lid van de [[NationaalsocialistischeNasjonaalsosjalistyske DuitseDútse Arbeiderspartij|NSDAP]] en zou het schoppen tot één van de belangrijkste figuren binnen het regime. Albert moest van de partij van [[Adolf Hitler]] en haar ideologie totaal niets hebben. Hij was een gelovig [[roomsk-katolyk]] en [[antisemitisme]] was hem vreemd. In de jaren voor de [[Anschluss]] sprak hij zich regelmatig in het openbaar tegen Hitler uit.
 
Toen de Duitsers in 1938 [[Eastenryk]] annexeerden, had hij in grote moeilijkheden kunnen raken, maar als hij al werd gearresteerd, was zijn achternaam of rechtstreeks ingrijpen door zijn broer voldoende om hem weer vrij te krijgen. Göring maakte hier dankbaar gebruik van. Zo zag hij een keer een groep JodenJoaden, die door de [[Schutzstaffel|SS]] gedwongen werd de straat te schrobben. Zonder zich te bedenken trok hij zijn jas uit, ging ook op handen en knieën en deed met hen mee. Daarop beëindigde de verantwoordelijke SS-officier deze openbare vernedering.
 
Albert Göring maakte zich zeer verdienstelijk door velen te helpen het land te verlaten. Zijn oude werkgever, de filmproducentfilmprodusint [[Oskar Pilzer]], was JoodsJoadsk en toen deze werd gearresteerd wendde Göring zijn invloed aan om hem en zijn familie vrij en het land uit te krijgen. Toen de beroemde componistkomponist [[Franz Lehár]] door de autoriteiten bedreigd werd omdat diens vrouw Joods was, regelde Göring voor haar een [[Aryske ras|Ariër]]-status. Uit dankbaarheid droeg Lehár later een compositie aan hem op.
 
Later verhuisde Göring naar [[Pilsen]] waar hij exportmanager in de [[Škoda Auto|Škoda]]-fabryk werd. Daar moedigde hij [[sabotagesabotaazje]]activiteiten van het personeel aan waardoor het kon gebeuren dat een inwoner van [[Rochester (Ingelân)|Rochester]] na een bombardemint een "[[bom (wapen)|bom]]" uit de Škoda-fabriek vond die niet met [[eksplosyf|eksplosiven]] maar met zand was gevuld<ref>[http://www.bbc.co.uk/ww2peopleswar/stories/78/a3335078.shtml WW2 People's War - Getting By in Wartime Rochester], [[British Broadcasting Corporation|BBC]], 27 nov. 2004</ref>. Ook zond hij tenminste eenmaal een vrachtwagen naar een [[konsintraasjekamp]] onderûnder hetit mom arbeiders voor zijn fabriek nodig te hebben. Een groot aantal gevangenen werd aan hem overgedragen die diep in de bossen door hem werden vrijgelaten.
 
Herhaaldelijk pleitte Albert Göring bij zijn broer voor vrijlating of betere behandeling van individuele Joden en dissidenten. Deze ging vaak op de verzoeken in, waarschijnlijkmiskyn om Albert te laten zien hoe machtig hij was, maar wellicht zal het voor Hermann ook een goede aanleiding zijn geweest de macht van zijn concurrenten [[Reinhard Heydrich]] en [[Heinrich Himmler]] in te perken.
 
OverigensAlbert waswie Albertoars nietnet de enigeiennige Göring diedy't hethim opnamwarde tegentsjin de nazi's. Zijn neefNeef Werner waswie voorfoar de oorlogoarloch nei de [[emigraasje|geëmigreerdFeriene Steaten]] naar de [[Verenigde Statenemigraasje|emigrearre]] en vloogfleach 48 missiesmissys boppe bovenDútslân Duitslandyn in een [[B-17 Flying Fortress|B-17]] (zijn co-piloot had geheime orders hem dood te schieten als hij zou proberen in Duitsland te landen). ZijnSyn neef Henchz leefdewenne inyn [[Poalen]] en werdwaard geëxecuteerddeasketten toendoe't hijer weigerdewegere zijnom Joodsesyn burenJoadske inbuorlju yn de steek te latenlitten toendoe't diedy doortroch eenin SS-kommando werdenútroege uitgeroeidwaarden.
 
== Nei de oarloch ==