Kananefaten: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
wurk
Rigel 1:
{{wurk}}
[[File:Continental.coast.150AD.Germanic.peoples.jpg|thumb|Stammen oan de kust, 150 nei Kr.]]
[[Ofbyld:Nederzetting Cananefaten Tubasingel Rijswijk.jpg|thumb|Funeminten fan in pleats fan de Kananefaten yn Rijswijk ZH. Loftsboppe: Rekonstruksje yn it [[Archeon]]]]
De '''Kananefaten''' (earder stavere as: Kaninefaten, Canninefaten, betsjutting: 'Lok-masters') wiene in [[Germanen|West-Germaanske]] stam of [[folk]], dy't bewesten de [[Bataven]] oan de [[Noardsee]]kust wennen. De stêd [[Forum Hadriani]] (op it plak fan it [[Voorburg]] yn [[Súd-Hollân]] fan no) lei yn it hert fan it wengebiet fan de Kananefaten. Stêd en stam wienen op it lêst in ienheid wat ek bliken docht út de offisjele namme fan de stêd: ''Municipium Aelium Cananefatium''.
 
== Klassike auteurs oer de Kananefaten ==
=== Tacitus ===
Volgens [[Publius Cornelius Tacitus|Tacitus]] waren de Cananefaten verwant aan de [[Bataven]], maar minder talrijk. De Cananefaten waren onder leiding van [[Brinno]] bondgenoten van de Bataven in de [[Bataafse Opstand]] onder [[Julius Civilis]] in [[69]]. De eerste vermelding van de stam heeft betrekking op een ''ala Caninefas'', een Cananefaatse [[Ruiter (persoon)|ruitereenheid]] in Romeinse dienst. Genoemde eenheid vocht in [[28]] (na Chr.) tegen de [[Friezen]] die in opstand waren gekomen tegen de heffing van onredelijke belastingen. Uit het verslag van Tacitus van de gevechtshandelingen kunnen we opmaken dat de Cananefaten een gevoelig verlies leden. Velen stierven in de omgeving van [[castellum]] [[Flevum]] en het bos van [[Baduhenna]]. De Friezen waren in staat een Cananefaatse aanval in de rug te keren, mede doordat de Romeinen er niet in slaagden hun troepen gezamenlijk op te laten treden.
 
=== Honorius ===
De lêste fernijing fan de Kananefaten is út de fjirde ieu, yn in ensyklopedysk geskrift, de ''Cosmographia'' fan [[Iulius Honorius]]. Deze vermelding heeft voor West-[[Nederlân]] echter weinig betekenis omdat het hier hoogstwaarschijnlijk de overname van oude gegevens betreft. Daarmee wordt het jongste bewijs voor het gebruik van de naam van de Cananefaten geleverd door de [[mylpeal]] fan [[Rijswijk]]. Deze stamt uit het midden van de derde eeuw en noemt als ''caput viae'', begjinpunt fan de weg: [C(ivitas)] CANANEFATV(m) A B [HADR(iani)] F(oro).
 
=== Militêre diploma's ===
Boppeneamde foarbylden jouwe gjin folslein byld fan de soarten boarnen dêr't de Kananefaten yn neamd wurde. De namme komt net allinne foar yn literêr-histoaryske en ensyklopedyskee geskriften en op mylpeallen, mar ek yn militêre diploma's.
It Romeinske leger hjitte yn de provincia ''Exercitus Germaniae Inferioris'' ('striidkrêften fan [[Neder-Germaanje]]') op ynskripsjes ôfkoarte as EXGERINF. Het bestond uit meerdere (tot vier) legioenen en Auxilia of hulptroepen.
Fan de [[Bataven]] en de Cananefaten samen waren constant 5000 tot 6500 mannen in dienst. Daarvoor leverden de Cananefaten jaarlijks 24 nieuwe rekruten, de Bataven zelfs het tienvoud.
 
Zo'n twaalf ''diplomata militaria'' maken niet alleen duidelijk dat de door Tacitus genoemde ruiterafdeling nog minstens tot in het begin van de [[derde eeuw]] bleef functioneren maar ook dat de Cananefaten onderworpen waren aan de lichting van één [[cohors]], een [[infanterie]]-eenheid. De meeste vrouwen gingen waarschijnlijk niet mee met hun mannen op zending in het Donaugebiet.
 
== Literatuer ==