Bistedokter: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk bliuwt der.....
 
wurk
Rigel 4:
In '''bistedokter''' of '''dierenarts''' is in behanneler fan sike of ferwûne bisten.
 
Sommige dierenartsen behandelen uitsluitend of voornamelijk [[gezelschapsdieren]] ([[hûn]]en, [[kat|katten]], [[fûgels]], [[Knyn|kninen]], ensafourthinne), andere dierenartsen behandelen uitsluitend of voornamelijk [[landbouwhuisdieren]] ([[paard (dier)|paarden]], [[koe (rundvee)|koe]]ien, enzovoort). Deze laatste dierenartsen werden in het verleden ook wel '''veearts''' genoemd. De benaming veearts wordt steeds minder gebruikt. In de landbouwsector speelt de dierenarts een belangrijke rol door het bieden van bedrijfsbegeleiding in de veehouderij. Het behandelen van een specifieke diersoort of groep diersoorten noemt men differentiatie. Voor een aantal diersoorten bestaan officiële certificeringen voor dierenartsen, zo zijn er gecertificeerde rundveedierenartsen en gecertificeerde varkensdierenartsen. Elke dierenarts is echter wettelijk bevoegd om elke diersoort (behalveútsein de mensminske) te behandelen. Daarnaast kent de diergeneeskunde een aantal officieel erkende specialisaties, zoals [[veterinairefeterinêre radiologieradiology]], [[veterinairefeterinêre chirurgiesjirurgy]], [[pathologiepatology]]. Men mag zich slechts specialist noemen indien men is opgenomen in het officiële specialistenregisterspesjalistenregister.
 
ErDer zijnbinne ookek veelin protte dierenartsenbistedokters diedy't geengjin dierenbisten behandelenbehannelje. Zij hebben bijvoorbeeld een bestuur- en beleidsfunctie, een wetenschappelijke of onderwijsfunctie, of werken in de industrieyndustry, bijvoorbeeld bij een farmaceutisch bedrijf.
 
Dierenartsen zijn in belangrijke mate betrokken bij de zorg voor de veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. DitDat vakgebiedmêd noemt menwurdt [[feterinêre folkssûnens]] neamd.
 
== Belangrijke eigenschappen voor dierenartsen ==
[[Ofbyld:Picture 468.jpg|thumb|250px|Allergytest by in hûn]]
In dierenarts moat goed mei bisten omgean kinne, mar goed mei minsken omgean kinne is krekt sa wichtich. Hy as sy moat goed lústerje kinne nei de eigner fan it bist dat terapy nedich hat.
 
Voor dierenartsen die werken met landbouwhuisdieren kan de fysieke belasting soms groot zijn. Denk maar eens aan een koe die bij het afkalven geassisteerd moet worden.
 
Dierenartsen worden ook vaak ingezet bij het doden en afvoeren van landbouwhuisdieren tijdens een dreigende epidemie zoals de [[Q-koorts]], [[Mond-en-klauwzeer]], [[vogelgriep]].
 
Een dierenarts moet initiatief durven nemen en moet durven ingrijpen als dat nodig is. Hij moet sterk in zijn schoenen staan om de eigenaar van een dier te overtuigen van de juiste behandelmethode.
 
Een dierenarts krijgt ook te maken met het gebruik van bepaalde diergeneesmiddelen en hormoonpreparaten die wettelijk niet zijn toegestaan.
 
{{Commonscat|Veterinarians}}