Museum Warkums Erfskip: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L [[]]
wurk
Rigel 1:
{{wurk}}
[[Ofbyld:14 waachgebou Warkum.jpg|thumb|''De waach yn Warkum'']]
'''Museum Warkums Erfskip''' sit yn de âlde [[Waach (Warkum)|Waach fan Warkum]] oan De Merk. It museum toant de skiednis fan [[Warkum]] en omkriten en wurdt sûnt [[27 desimber]] [[1951]] beheard troch de âldheidkundige feriening "Warkums Erfskip".
 
Het museum was eerst gehuisvest in het voormalige weeshuis en verhuisde naar de bovenzaal van de [[Waag (Workum)|Waag]] toen de bibliotheek de zaal verliet en naar het bijgebouw achter cultureel centrum De Klamaere ging.
 
== Kolleksje ==
De vaste collectie betreft de geschiedenis van Workum. Op de zolder is een tentoonstelling ingericht over het leven van de Workumer kofschipper Huijte Fookles uit de 18de eeuw. Het museum organiseert ook losse tentoonstellingen. Hierbij kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
* 2002: Piet Schoen (Bergen NH, 1909 - Warkum, 1985), zijn atelier was in de bovenzaal van de Waag, waar nu het museum is [http://www.warkumserfskip.nl/id113.htm]
* 2003: Witte jurkjes [http://www.warkumserfskip.nl/id28.htm], Bekende Workumers [http://www.warkumserfskip.nl/id124.htm]
* 2004: 100 jaar Plaatselijk Belang Workum [http://www.warkumserfskip.nl/id140.htm]
* 2005: 50 jaar Vereniging Oud-Workumers
* 2006: Historie van het Nutsdepartement Workum, Workum en dchepen [http://www.warkumserfskip.nl/id26.htm]
* 2007: museum ticht
* 2013: Van 't Pypke tot en met de Roggemolensteeg
 
In het Pottenbakkershûs tegenover het museum is een tentoonstelling over de Workumse pottenbakkers. <br />
Het museum is tijdens de wintermaanden gesloten.
 
 
== Sjoch ek ==