Jagtlust (Kûkherne): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 3:
''Jagtlust'' stie eastlik fan [[Kûkherne]], besuden de Kûkhernewei, eastlik fan de Eastersingel en westlik fan de [[Kûkhernsterfeart]] yn de gemeente [[Dantumadiel]].
 
It hûs waard koart nei 1758 set. It hie in hege stoepe foar de foardoar. Aan weerszijden van deze hoge stoep stonden 2 stenen leeuwen, diedy't elkelts eenin wapenschild bewaakte,wapenskyld metfêstholden, daaropmei naarnei alle waarschijnlijkheidwierskyn hetit wapen vanfan de Van Haersma's.
VolgensNeffens overleveringoerlevering kwamenkamen de Nassau's erder vaakfaak jagen.om Ditte zouden[[Jacht dan(aktiviteit)|jeien]]. inDat soene yn de 17e iuw de Friese stadhoudersFryske kunnensteedhâlders zijnwest geweesthawwe. AlsAt hetit al zosa iswest geweesthat, dan wiene dy jachtpartijen wierskynlik incognito.
 
Een zekere Lykas Schwartzenberg trouwde met een Van Haersma, die op de [[Stania State]] woonden. In 1758 koopt hij een bos ten westen van Kuikhorne en laat daar dit huis bouwen. Hij wilde graag dicht bij zijn bosbouwbedrijf wonen, dat hij hier had.
Een van de latere eigenaars was mr. Wybe van Haersma. Hij werd "Wylde Wibe" genoemd en was kantonrechter. Na zijn dood in 1822, blijft zijn weduwe Aalkjen Braunius er wonen. Zij sterft op 4 mei 1823 in het huis en in september wordt het huis via een openbare veiling verkocht. De omschrijving luidt: ''"de buitenplaats Jagtlust met belendende boereplaats (10 bunder) voorts 155 bunder bosch te Kuikhorne en Veenwouden in gebruik bij Mr. W. H. van Haersma"''.
Op 8 november 1824 wordt het huis uiteindelijk verkocht aan dokter Petrus H. Feenstra út [[Kimswert]]. In opdracht van hem werd er veel aan het huis en de tuin veranderd. In de tuin werd een grote vijver gegraven. De grond die daarbij vrij kwam, werd gebruikt voor de aanleg van een grote heuvel, waarop een belvédère gebouwdset werdwaard.<br>
Op deze [[Belvedêre (arsjitektuer)|belvedêre]] bouwde hij een telescoop waarmee hij het hielal bestudeerde. De dokter nam een koetsier in dienst, die Harm Durks de Vries heette, de heit fan [[Grutte Wopke]] fan Kûkherne. Dokter Feenstra overleedstoar inyn 1850 en in de Leeuwarder Courant van 1852 stond een advertentie waarin de "Verkoop der buitenplaats Jagtlust te Kuikhorne" werd aangekondigd.
Het huis bestaat dan uit "een hoofdgebouw met 6 grote en 2 kleine kamers, een keuken, kelders, zolders, enz.