Franz Kafka

Franz Kafka (Praach, 3 july 1883 - Kierling (ûnder Wenen), 3 juny 1924) wie in Dútsktalige skriuwer fan romans en ferhalen út in Joadske famylje yn Praach. Kafka is ien fan de wichtichste skriuwers fan de 20e-iuwske Dútske literatuer.

Franz Kafka
Livro preto.svg skriuwer
Franz Kafka yn 1923
Franz Kafka yn 1923
persoanlike bysûnderheden
nasjonaliteit Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Eastenryk-Hongarije,
Flag of the Czech Republic.svg Tsjechië
berne 3 july 1883
berteplak Praach
stoarn 3 juny 1924
stjerplak Kierling (Eastenryk)
wurk
taal Dútsk
streaming Modernistysk
tema's o.a. eksistensjalisme, ekspresjonisme
bekendste
  wurk(en)
Die Verwandlung (1915),
Der Process (roman, 1925)

Das Schloss (roman, 1926)

offisjele webside
n.f.t.

Foar syn dea bea Kafka syn freon Max Brod om syn manuskripten te ferneatigjen. Brod die dat lykwols net, mei it argumint dat er Kafka altiten dúdlik witte litten hie, dat er alles dwaan soe om syn wurk fuortbestean te litten. Dat Kafka it him frege hie, soe der op tsjutten hawwe, dat dy de kar oan Brod liet.

BibliografyBewurkje

  • Das Urteil (1913)
  • Die Verwandlung (1915)
  • In der Strafkolonie (1919)
  • Ein Landarzt (1920)
  • Ein Hungerkünstler (1924)
  • Der Prozess (1925)
  • Das Schloß (1926)
  • Amerika (1927)

Fryske oersettingenBewurkje

Yn 2021 ferskynde by de Ljouwerter útjouwerij Elikser De Metamorfoaze.

Sjoch ekBewurkje

Keppelings om utensBewurkje

Biografyske ynformaasje;

Teksten fan Kafka;

Tekeningen van Kafka;

Oar;