Ferskil tusken ferzjes fan "Franz Marc"

Hij legde zich vooral toe op dierenportretten, waarbij hij niet zozeer de uiterlijke verschijningsvorm, als wel de innerlijke essentie van het dier probeerde te vatten. Hierbij speelde de door hem ontwikkelde kleurensymboliek een grote rol. Zo stond [[blauw (kleur)|blauw]] bijvoorbeeld voor "het mannelijke principe, stug en geestelijk" en [[geel (kleur)|geel]] voor "het vrouwelijke principe, zacht, vrolijk en zinnelijk". Onder invloed van het [[kubisme]] vereenvoudigde hij ook de vormen sterk. Hierdoor neigden zijn schilderijen steeds sterker naar het [[abstracte kunst|abstracte]]. Zijn laatste werken verwijzen duidelijk naar de ware uitdrukkingskracht van het abstracte [[expressionisme]].
 
== BiografischeBiografysk gegevens ==
* Geboren op [[8 februari]] [[1880]] in München.
* In [[1900]] wordt hij leerling aan de Münchener Kunstakademie, nadat hij gestopt is met zijn studie [[filosofie]] en [[theologie]]. Ook met deze nieuwe studie stopt hij al snel, omdat hij ook hier geen nieuwe inspiratie kan opdoen.
* Tussen [[1903]] en [[1907]] woont en werkt hij in [[ParijsParys]], waar hij onder meer oude meesters bestudeert in het [[Louvre]].
* InYn 1907 trouwtboasket hijer metoan Marie Schnür. HetIt huwelijkhoulik houdtrint echterlykwols nietrillegau langop'e standnon.
* In [[1910]] leert hij de gelijkgezinde schilder [[August Macke]] kennen, met wie hij snel vriendschap sluit en een intensieve briefwisseling over hun wederzijdse kunst voert. Dankzij Macke wordt hij lid van de Neue Künstlervereinigung München.
* InYn [[1911]] ontmoetkriget hijer kunde oan [[Wassily Kandinsky]], metmei wiewa't hijer kortein tijdskoftke laterletter de [[Der Blaue Reiter|Blaue Reiter]] oprichtoprjochtet en hetit tijdschrifttydskrift 'de Almanak' opzetbegjint. HijHy troude hertrouwtfannijs metmei Maria Franck.
* InYn augustus [[1914]] meldtwurdt hijer zich als oorlogsvrijwilligeroarlochsfrijwilliger. HemHy wordt opgedragenmoast [[camouflagekamûflaazje]]doeken te schilderenskilderje. Hij geraakt echter al snel gedesillusioneerd over de oorlog.
* Op [[4 maart]] [[1916]] wordtwurdt hijer tijdensop eenpatrûlje patrouillerekke dodelijktroch getroffenin doorgranaat eenen granaatsteart.
 
 
== Wichtichste ynvloeden ==