MULO: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} '''Mulo''' (ek '''Ulo''') wie de ôfkoarting foar '''(mear) útwreide leger ûnderwiis''', in Nederlânske skoalfoarm dy't ûntstie ûnder de Underwiiswet fan 1857, in skoall...
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 27 mai 2010 om 11.45

Mulo (ek Ulo) wie de ôfkoarting foar (mear) útwreide leger ûnderwiis, in Nederlânske skoalfoarm dy't ûntstie ûnder de Underwiiswet fan 1857, in skoalle foar fuortset ûnderwiis nei de legere skoalle.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Na de vierjarige Mulo kon men doorstromen naar de mfs of hbs. Het skriftlike en mUnling examen bestond uit Nederlânsk, Frânsk, Ingelsk, Dútsk, algebra, mjitkunde, ierdrykskunde, skiednis en natuerkunde. Ook werd er een sifer voor schrijven (handschrift of verzorging schriftelijk werk) toegekend, dat overigens niet meetelde voor de uitslag. Naast de 'examenvakken' werd ook nog les gegeven in biology, hannelskennis, boekhâlden, bedriuwsrekkenjen en gymnastyk. In R.K. Mulo hie ek noch godstsjinstlear op it programma.

Neist de gewoane Mulo, na het behaalde diploma ook wel Mulo-A genoemd, was er de Mulo-B, waarbij in het laatste/examenjaar extra algebra, meetkunde (o.a. goniometry) en fysika (natuurkunde inclusief meganika) werd gegeven en geëxamineerd. In geval van een gelijktijdig examen voor Mulo en Mulo-B kon een van de vreemde talen en aardrijkskunde of geschiedenis vervallen. Uiteraard verviel dan ook de 'normale' algebra, meetkunde en natuurkunde. Men kon ook examen doen in boekhouden, bedrijfsrekenen, handelskennis, bedriuwslear en rjochts- en wetskennis. In dat geval kreeg men een aantekening op het diploma, die gelijkgesteld was aan het middenstânsdiploma. Men kon bij een aantal scholen facultatief examen doen in tekenen of skiedkunde (een eenvoudig en een moeilijker programma).

De Mulo-school als schooltype werd in 1968 vervangen door de Mafû.

Ulo en Mulo wurdt ek skreaun as ULO en MULO of ulo en mulo.