Daniel Brühl

Daniel César Martín Brühl González (* berne op 16 juny 1978 yn Barcelona, Spanje) is in Dútske akteur en filmregisseur.

Daniel Brühl
Filmklapper.png akteur
Daniel Brühl Berlinale 2020.jpg
persoanlike bysûnderheden
echte namme Daniel César Martín Brühl González
nasjonaliteit Flag of Germany.svg Dútsk
Flag of Spain.svg Spaansk
berne 16 juny 1978
berteplak Barcelona
etnisiteit Flag of Germany.svg Dútsk
Flag of Spain.svg Spaansk
offisjele webside
www.danielbruehl.com

LibbenBewurkje

Daniel Brühl is de soan fan de Dútske regisseur Hanno Brühl en de Spaanske learares Marisa González Domingo. Hy waard yn Keulen grutbrocht, dêr't er op it Dreikönigsgymnasium siet. Doe't er acht wie wûn er in foarlêswedstriid, wertroch't er foar it earst op de WDR-radio kaam. Nei radiowurk folge it earste wurk op de tillefyzje. Hy foel yn 1994 op mei syn rol yn de Dútske tillefyzjefilm Svens Geheimnis en spile boppedat foar in skoftke de rol fan in kweajonge yn de deistige ARD-soap Verbotene Liebe. Op skoalle song er ek yn in groep.

Syn debút op it wite doek wie yn 1999 mei in rol yn de film Schlaraffenland. Syn ynternasjonale trochbraak slagge mei in haadrol yn de bioskooopfilm Good Bye, Lenin! (2003), dêr't er ferskillende ûnderskiedings foar krige. Dêrnei folgen û.o. bekende films lykas Merry Christmas (2005) en Salvador (Puig Antich) (2006). Yn de foar in Oscar nominearre film Inglourious Basterd spile Brühl de (fiktive) Dútske kriichsheld Frederick Zoller. Syn haadrol yn it Spaanske science-fiction drama Eva levere him yn 2012 yn Spanje ferskillende nominaasjes op. Yn 2013 spile er as Niki Lauda in rol yn de film Rush (2013), dat him yn 2014 in nominaasje foar in Golden Globe Award brocht.

Mei de film Nebenan makke Brühl syn debút as regisseur.

Brühl praat Dútsk, Katalaansk, Spaansk, Ingelsk, Frânsk en Italjaansk.

FilmografyBewurkje

Jier Titel (alternative titel) Produksjelân Rol Taljochting
1999 Schlaraffenland (Paradise Mall) Feriene Steaten / Dútslân Checo
Le château des singes Frankryk Kom stim Dútske ferzje
2000 Eine Hand Voll Gras (A Handful of Grass) Dútslân Bernd
Deeply Kanada Jay
Studenhotel Dútslân
Schule (No More School) Dútslân Markus Baasweiler haadrol
2001 Das weisse Rauschen (The White Sound) Dútslân Lukas haadrol
Honolulu Dútslân Marek haadrol
Nichts bereuen (No Regrets) Dútslân Daniel haadrol
2002 Elefantenherz (Elephant Heart) Dútslân Marko Stemper haadrol
Vaya con Dios Dútslân Arbo haadrol
2003 Good Bye, Lenin! Dútslân Alexander Kerner haadrol
Die Klasse von '99 – Schule war gestern, Leben ist jetzt Dútslân Schnubbi
Der letzte Flug Dútslân Jagdflieger Barthel koarte film
Brother Bear Feriene Steaten Kenai stim Dútske ferzje
2004 Was nützt die Liebe in Gedanken (Love in Thoughts) Dútslân Paul Krantz haadrol
Die fetten Jahre sind vorbei (The Edukators) Dútslân / Eastenryk Jan haadrol
Ladies in Lavender Feriene Keninkryk Andrea Marowski haadrol
Farland Dútslân Frank haadrol
2005 Joyeux Noël (Merry Christmas) Belgje / Dútslân / Feriene Keninkryk / Frankryk /Roemeenje Lieutenant Horstmayer mozaykfilm
2006 Cargo Feriene Keninkryk / Spanje / Sweden Chris haadrol
Cars Feriene Steaten Lightning McQueen stim Dútske ferzje
Salvador (Puig Antich) Feriene Keninkryk / Spanje Salvador Puig Antich titelrol
Ein Freund von mir (A Friend of Mine) Dútslân Karl haadrol
Brother Bear 2 Feriene Steaten Kenai stim Dútske ferzje
2007 2 Days in Paris Dútslân / Frankryk Lukas mozaykfilm
The Bourne Ultimatum Feriene Steaten Martin Kreutz
2008 In Tranzit (In Transit) Feriene Keninkryk / Ruslân Klaus haadrol
Un poco de chocolate (A Bit of Chocolate) Spanje Marcos haadrol
Krabat Dútslân Tonda haadrol
2009 John Rabe Dútslân / Frankryk / Switserlân Dr. Georg Rosen haadrol
Las madres de Elna Amaro
The Countess Dútslân / Frankryk / Feriene Steaten István Thurzó haadrol
Inglourious Basterds mei dêryn de koarte film Stolz der Nation Dútslân / Feriene Steaten Fredrick Zoller mozaykfilm
Lila, Lila (My Words, My Lies, My Love) Dútslân David Kern haadrol
Dinosaurier - Gegen Uns Seht Ihr Alt Aus Dútslân Tobias Hardmann mozaykfilm
2010 Kóngavegur 7 (King's Road) Iislân Rupert haadrol
Die Kommenden Tage (The Coming Days) Dútslân Hans Krämer haadrol
2011 Der Ganz Grosse Traum (Lessons of a Dream) Dútslân Konrad Koch haadrol
Et si on vivait tous ensemble? (All Together) Frankryk Dirk haadrol
Eva Frankryk / Spanje Álex Garel haadrol
Intruders Feriene Steaten / Feriene Keninkryk / Spanje Father Antonio
2 Days in New York Belgje / Dútslân / Frankryk The Oak Fairy
2012 The Pelayos (Winning Streak) Spanje Iván Pelayo haadrol
7 Días en La Habana (7 Days in Havana) Spanje Leonardo (segment "La tentación de Cecilia)
2013 Rush Dútslân / Feriene Keninkryk / Feriene Steaten Niki Lauda haadrol
The Fifth Estate Feriene Steaten / Yndia Daniel Domscheit-Berg haadrol
A Most Wanted Man Dútslân / Feriene Keninkryk / Feriene Steaten Maximilian mozaykfilm
2014 The Face of an Angel Feriene Keninkryk / Itaalje / Spanje Thomas haadrol
2015 Woman in Gold Feriene Keninkryk Hubertus Czernin mozaykfilm
Colonia Dútslân / Frankryk / Lúksemboarch / Feriene Keninkryk / Feriene Steaten Daniel haadrol
Ich und Kaminski (Me and Kaminski) Belgje / Dútslân Sebastian Zöllner titelrol
Burnt Feriene Steaten Tony Balerdi mozaykfilm
2016 Jeder Stirbt für Sich Allein (Alone in Berlin) Dútslân / Frankryk / Feriene Keninkryk Escherich haadrol
Captain America: Civil War Feriene Steaten Helmut Zemo mozaykfilm
Das Versprechen (Killing for Love) Dútslân Jens Söring Stim dokumintêre
2017 The Zookeeper's Wife Feriene Steaten Lutz Heck haadrol
2018 The Cloverfield Paradox Feriene Steaten Ernst Schmidt haadrol
7 Days in Entebbe (Entebbe) Feriene Keninkryk / Feriene Steaten / Frankryk / Malta Wilfried Böse haadrol
2019 My Zoe Dútslân / Feriene Keninkryk / Frankryk / Feriene Steaten Thomas Fischer mozaykfilm
2021 Nebenan (Next Door) Dútslân / Feriene Steaten Daniel haadrol; ek regisseur en produsint

UnderskiedingsBewurkje

  • 2001: Bayerischer Filmpreis – Bêste jong manlike talint yn Nichts bereuen, Vaya con Dios, Das weisse Rauschen
  • 2002: New Faces Award – Bêste jong manlike talint yn Nichts bereuen, Vaya con Dios, Das weisse Rauschen
  • 2002: Deutscher Filmpreis – Bêste akteur yn Nichts bereuen, Vaya con Dios, Das weisse Rauschen
  • 2002: Preis der deutschen Filmkritik yn Vaya con Dios yn Das weisse Rauschen
  • 2003: Deutscher Filmpreis – Bêste akteur yn Good Bye, Lenin!, Elefantenherz
  • 2003: Internationale Filmfestspiele Berlin – Dútske Shooting Star fan de Europeeske films
  • 2003: Bambi – Film National
  • 2004: Jupiter – Bêste manlike akteur yn Good Bye, Lenin!
  • 2003: Europeeske filmprizen – Bêste akteur en Jameson-publykspriis foar de bêste akteur yn Good Bye, Lenin!
  • 2004: Europeeske filmprizen 2004 – Publykspriis foar de bêste akteur yn Was nützt die Liebe in Gedanken
  • 2005: Adenauer-de Gaulle-priis – tegearre mei Audrey Tautou
  • 2007: Nominaasje Goya – Bêste akteur yn Salvador
  • 2014: Nominaasje Golden Globe Award - Beste manlike byrol yn Rush
  • 2014: Nominaasje Critics' Choice Movie Award – Bêste manlike byrol yn Rush
  • 2014: Nominaasje Screen Actors Guild Award – Bêste manlike byrol yn Rush
  • 2014: Nominaasje British Academy Film Award – Bêste manlike byrol yn Rush
  • 2014: Boulevard der Stars: in stjer op de Boulevard der Stars yn Berlyn
  • 2019: Nominaasje Golden Globe Award foar de bêste akteur yn in minisearje/tillefyzjefilm yn The Alienis

Keppeling om utensBewurkje