Judy Garland

Judy Garland, skûlnamme fan Frances Ethel Gumm, (Grand Rapids Minnesota, 10 juny 1922Londen, 22 juny 1969) wie in Amerikaanske aktrise en sjongster. Judy Garland is de mem fan aktrise Liza Minnelli en sjongeres Lorna Luft.

Judy Garland
Filmklapper.png akteur
Judy Garland yn 1943
Judy Garland yn 1943
persoanlike bysûnderheden
echte namme Frances Ethel Gumm
nasjonaliteit Flag of the United States.svg Amerikaansk
berne 10 juny 1922
berteplak Grand Rapids
stoarn 22 juny 1969
stjerplak Londen
jierren aktyf 19241969
Judy Garland as Doroty yn The Wizard of Oz

PriveelibbenBewurkje

Yn septimber 1945 troude se mei MGM-regisseur Vincente Minnelli en yn 1946 krige se dochter Liza Minnelli. Begjin jierren 50 giene Minnelli en Garland útinoar, sadat Garland mei Sid Luft trouwe koe. Yn 1952 krige se in dochter, Lorna Luft en yn 1955 krige in soan, Joe Luft. Yn 1969 ferstoar Judy Garland oan oerdoasis sliepmiddels yn de âldens fan 47 jier. .

FilmografyBewurkje

Filmografy as akteur
jier titel rol of funksje opmerkings
films
1929 The Big Revue
1929 A Holiday in Storyland
1929 The Wedding of Jack and Jill
1929 Bubbles
1935 La Fiesta de Santa Barbara
1936 Every Sunday Judy
1936 Pigskin Parade Sairy Dodd
1937 Broadway Melody of 1938 Betty Clayton
1937 Thoroughbreds Don't Cry Cricket West
1937 Silent Night
1938 Everybody Sing Judy Bellaire
1938 Love Finds Andy Hardy Betsy Booth
1938 Listen, Darling "Pinkie" Wingate
1939 The Wizard of Oz Dorothy Gale Wûn in Oscar foar foar dizze twa films
1939 Babes in Arms Patsy Barton
1940 If I Forget You
1940 Andy Hardy Meets Debutante Betsy Booth
1940 Strike Up the Band Mary Holden
1940 Little Nellie Kelly Nellie Noonan Kelly
1941 Ziegfeld Girl Susan Gallagher
1941 Life Begins for Andy Hardy Betsy Booth
1941 Babes on Broadway Penny Morris
1941 We Must Have Music Susan Gallagher
1942 For Me and My Gal Jo Hayden
1943 Presenting Lily Mars Lily Mars
1943 Girl Crazy Ginger Gray
1943 Thousands Cheer
1944 Meet Me in St. Louis Esther Smith
1945 The Clock Alice Mayberry
1946 The Harvey Girls Susan Bradley
1946 Ziegfeld Follies The Star
1946 Till the Clouds Roll By Marilyn Miller
1948 The Pirate Manuela Ava
1948 Easter Parade Hannah Brown
1948 Words and Music
1949 In the Good Old Summertime Veronica Fisher Har dochter Liza Minnelli spile de rol fan it bêrn yn dizze film
1950 Summer Stock Jane Falbury
1954 A Star Is Born Esther Blodgett Wûn en waard foar meardere prizen nominearre foar dizze film
1960 Pepe
1961 Judgment at Nuremberg Irene Hoffmann-Wallner Nominearre foar meardere prizen foar dizze film
1963 Gay Purr-ee Mewsette
1963 A Child Is Waiting Jean Hansen
1963 I Could Go On Singing Jenny Bowman

DiskografyBewurkje

Studio-albumsBewurkje

  • Opmerking in oantal albums soene hja hjoed de dei as soundtrack-albums beneame.
Album Utbrocht op Label Singles
The Wizard of Oz maart 1940 Decca
Girl Crazy 6 april 1944
Meet Me in St. Louis 2 novimber 1944
The Harvey Girls 1 novimber 1945
Miss Show Business 26 septimber 1955 Capitol
Judy 10 oktober 1956
Alone 6 maaie 1957
Judy in Love 3 novimber 1958
The Letter 4 maaie 1959 The Red Balloon,
The Worst Kind of Man,
Beautiful Trouble,
That's All There Is (There Isn't Any More)
That's Entertainment! 31 oktober 1960
The Garland Touch 6 augustus 1962

Live-albumsBewurkje

Album Utbrocht op Label
Garland at the Grove 2 febrewaris 1959 Capitol
Judy at Carnegie Hall 10 july 1961
Just for Openers 6 april 1964
"Live" at the London Palladium 25 july 1965
Judy Garland at Home at the Palace: Opening Night 15 augustus 1967 ABC
Judy Garland Live! 20 juny 1989 Capitol
The Amsterdam Concert 12 novimber 2012 First Hand Records

Boarnen, noaten en referinsjesBewurkje

Boarnen, noaten en/as referinsjes:
  Ofbylden dy't by dit ûnderwerp hearre, binne te finen yn de kategory Judy Garland fan Wikimedia Commons.