Oostende: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} '''Oostende''' is een stad in de Belgische provincie West-Flaanderen, die ongeveer centraal langs de Belgische Kust ligt. Het is de grootste stad langs de kust...
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 18 nov 2010 om 18.44

Oostende is een stad in de Belgische provincie West-Flaanderen, die ongeveer centraal langs de Belgische Kust ligt. Het is de grootste stad langs de kust, en een belangrijk toeristisch en economisch centrum en telt ongeveer 68.000 inwoners. De stad beschikt ook over een zee- en luchthaven.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Stadsprofiel

Ligging en kernen

De stad ligt centraal langs de Belgische kust, op ongeveer 35 km van de Nederlânse grens en 30 km van de Franse grens. Oostende ligt in de duinen- en kuststreek. Ten westen van de havengeul is de kust bijna volledig volgebouwd. Het oostelijk deel paalt aan de zeereepduinen van Bredene tussen Oostende en De Haan die, op het voormalig militair gebied na, onbebouwd zijn. Oorspronkelijk lag het op een eiland (Testerep) voor de Vlaamse kust, en was het het meest oostelijke dorp ervan (vandaar de naam). Aan de andere kant lag Westende en in het midden lag Middelkerke.

Oostende is een sintrumstêd met een historische stadskern, 19e eeuwse gordel en uitlopers langs de kustlijn. Typisch voor haar uitzicht zijn het kustfront van flatgebouwen, de dichtbebouwde binnenstad en grootschalige infrastructuren zoals zee- en luchthaven met dichtbij dichtbebouwde verkaveling. Oostende heeft een winkelcentrum dat regionaal in trek is, veel scholen (vooral secundair en lager onderwijs) en recreatie.

Toerisme

 
Lange Nelle, de fjoertoer fan Oostende

Als "Stad aan zee" richt Oostende zich momenteel vooral op de cultuurminnende Oostendenaar, de weekend-bezoeker uit het binnenland en de buitenlandse toerist. Het aantal overnachtingen is gestegen van 800.000 in 1992 tot 1.100.000 in 2003 (cijfers Provincie West-Vlaanderen).

Enkele culturele evenementen zijn 'Theater Aan Zee', de Paulusfeesten, Sfeer in 't Park en Halloween. Oostende maakt zijn toeristisch aanbod bekend via een website. Het Bloemenuurwerk, de vistrap, Lange Nelle en het Casino-Kursaal zijn eveneens enkele van de trekpleisters.

Fêst erfgoed

Oostende heeft een toeristische en historische stadskern. Naast deze stadskern liggen enkele wijken die deel uitmaken van de 19e eeuwse stadsexpansie, met aaneengesloten panden met 19e eeuwse bel-etagewoningen. De historische stadskern werd volledig vernield gedurende het driejarig beleg van Oostende. Het nog bestaande (en gerestaureerd) Spaans huisje is in feite afkomstig uit de Oostenrijkse periode.

Bekende Oostendenaren

Entertainers

 
Lucy Loes, volkszangeres

Keunstners

Prelaten

Sportlju

Oaren

Trivia

 

Keppelings om utens

Boarnen, noaten en referinsjes

Boarnen, noaten en/as referinsjes:
  • Theuninck, J.M. & Vermaut C., Oostende, stad in zicht, Stadsbestuur Oostende, 2001.
  • Rabau, Werner, Voor Koningin Geboren, Uitgeverij JMP Trends, 2000 ISBN 90-802539-7-9
  • Jonckheere, Karel, Oostende verteld, Uitgeverij Lannoo, 1970 ISBN 90-209-0354-3