Remco Campert

Remco Wouter Campert (Den Haach, 28 july 1929 - Amsterdam, 3 july 2022) wie in Nederlânsk dichter en skriuwer fan ferhalen en romans. Hy makke diel út fan de literêre streaming Fyftigers. Yn maart 2018 makke er buorkundich op te hâlden mei it skriuwen fan romans en kollumns. Ut en troch skreau er noch wol 'notities' foar de Volkskrant.

Remco Campert
Livro preto.svg skriuwer
Remco Campert yn 2015
Remco Campert yn 2015
persoanlike bysûnderheden
echte namme Remco Wouter Campert
nasjonaliteit Flag of the Netherlands.svg Nederlânsk
berne 28 july 1929
berteplak Den Haach
stoarn 3 july 2022
stjerplak Amsterdam
wurk
taal Nederlânsk
sjenre Romans & Poëzy
tema's Fyftigers
bekendste
  wurk(en)
Het leven is vurrukkulluk
útjouwer Bezige Bij
prizen P.C. Hooft-priis (1976),
Gouden Ganzenveer (2011),
Prijs der Nederlandse Letteren (2015)
jierren aktyf 1950 - 2022
Campert kriget de P.C. Hooft-priis 1976 fan minister Gardeniers

Remco Campert ferstoar yn syn sliep yn 'e nacht fan 3 op 4 july 2022 yn de âldens fan 92 jier.

PriveelibbenBewurkje

Syn heit wie de dichter Jan Campert, auteur fan ûnder oare it gedicht Het lied der achttien dooden. Syn mem wie aktrise Joekie Broedelet, ûnder oare bekend fan de gastrollen dy 't se op lettere leeftiid spile by Van Kooten en De Bie. Sy giene útinoar doe 't Campert trije jier wie, wêrnei't Remco Campert ôfwikseljend by ien fan harren en by syn pake en beppe wenne, oant er yn 1942 ûnderbrocht waard by in pleechgesin. Doe't de wyk wêryn't se wennen troch de Dútsers ôfbrutsen waard, gie de húshâlding nei Epe, dêr't Campert de MULO besocht. It wie ek yn Epe dêr't er yn 1943 hearde dat syn heit op 40-jierrige leeftiid yn it konsintraasjekamp Neuengamme ferstoarn wie. Nei de oarloch gie er mei syn mem yn Amsterdam wenjen en folge dêr it gymnasium oan it Amsterdamsk Lyceum, mar makke dizze skoalle net ôf.

BibliografyBewurkje

ProazaBewurkje

  • 1953 - De oude dame
  • 1953 - Eendjes voeren (ferhalen)
  • 1955 - Met man en muis
  • 1955 - Alle dagen feest (ferhalen)
  • 1956 - Van de wijs (ferhalen)
  • 1956 - Lodewijk Sebastiaan (ferhalen foar bern)
  • 1958 - De jongen met het mes (ferhalen)
  • 1960 - Een ellendige nietsnut (ferhalen)
  • 1960 - Oome Loes
  • 1961 - Het leven is vurrukkulluk
  • 1962 - Het paard van ome Loeks (ferhalen)
  • 1963 - Liefdes schijnbewegingen
  • 1964 - Nacht op de kale dwerg (ferhalen)
  • 1965 - Het gangstermeisje
  • 1968 - Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (útbrocht ûnder de namme Remko Kampurt)
  • 1968 - Fabeltjes vertellen (ferhalen, earder ferskynd yn 'Elseviers Weekblad')
  • 1969 - Hoe ik mijn verjaardag vierde (ferhalen)
  • 1971 - Campert compleet (samle ferhalen)
  • 1972 - James Dean en het verdriet (karlêzing)
  • 1972 - In het wilde weg
  • 1973 - De jongen met het mes/Nacht op de kale dwerg (ferhalen)
  • 1974 - Op reis (mei Willem Malsen)
  • 1974 - Alle dagen feest (ferhalen)
  • 1974 - Basta het toverkonijn (ferhalen foar bern)
  • 1976 - Luister goed naar wat ik verzwijg (tinzen en aforismen, troch Gerd De Ley)
  • 1978 - Waar is Remco Campert? (ferhalen)
  • 1980 - Na de troonrede
  • 1982 - Een beetje natuur (ferhalen)
  • 1983 - De Harm en Miepje Kurk story
  • 1984 - Wie doet de koningin (Haachse Post-kollums)
  • 1984 - Kinderverhalen van Remco Campert (yllustraasjes fan Tineke Schinkel)
  • 1985 - Somberman's actie (Boekewikepresint)
  • 1985 - Zijn hoofd verliezen
  • 1986 - Rustig
  • 1986 - Tot Zoens (ferhalen)
  • 1987 - Eetlezen (kollums)
  • 1989 - Zachtjes neerkomen
  • 1990 - Gouden dagen
  • 1990 - Graag gedaan (kollums en ferhalen)
  • 1991 - Campert compleet vervolg, ferhalen 1971-1991
  • 1991 - Dansschoenen
  • 1993 - Het bijzettafeltje (kollums)
  • 1994 - Fiebelekwinten (toanielteksten mei Jan Mulder)
  • 1994 - Vele kleintjes
  • 1995 - Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid
  • 1996 - De zomer van de zwarte jurkjes (ferhalen)
  • 1996 - Heet van de naald (berneboek)
  • 1996 - Oom Boos-Kusje en de kinderen (berneboek)
  • 1997 - CaMu 1996 (kollums)
  • 1998 - CaMu 1997 (kollums)
  • 1998 - Een mooie jonge vriendin en andere belevenissen
  • 1999 - CaMu 1998 (kollums)
  • 1999 - Familie-album (boekewykeessay, mei Jan Mulder)
  • 2000 - Als in een droom
  • 2000 - CaMu 1999
  • 2000 - De schrijver - Een literaire estafette (mei Harry Mulisch, Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart, Marga Minco, Hugo Claus, Joost Zwagerman)
  • 2001 - CaMu 2000 (kollums)
  • 2001 - Alle verhalen
  • 2001 - De familie Kneupma
  • 2001 - Beschreven Blad (Bijenkorf-boekewykepresint)
  • 2002 - CaMu 2001
  • 2003 - De Lijst Mallebrootje. Drs. Mallebrootje en het jonge ding uit de achterban (kollums)
  • 2004 - CaMu 2003
  • 2004 - Campert compleet
  • 2004 - Schrijversleven
  • 2004 - Een liefde in Parijs
  • 2004 - Over mijn vader
  • 2005 - Tien jaar Nederland (CaMu)
  • 2006 - CaMu 2005
  • 2006 - Een geschenk uit de hemel
  • 2006 - Het satijnen hart
  • 2007 - Een lach en een traan
  • 2007 - Dagboek van een poes
  • 2008 - Het avontuur van Iks en Ei
  • 2010 - Om vijf uur in de middag
  • 2010 - Mijn eenmanszaak
  • 2012 - Het verband tussen de dingen ben ik zelf (kollumns)
  • 2013 - Hôtel du Nord
  • 2017 - Campert & Campert


PoëzijBewurkje

  • 1950 - Ten lessons with Timothy
  • 1951 - Vogels vliegen toch
  • 1951 - Vierendelen (mei Hans Andreus, Hugo Claus en Simon Vinkenoog)
  • 1952 - Een standbeeld opwinden
  • 1953 - Berchtesgaden
  • 1955 - Met man en muis
  • 1955 - Het huis waarin ik woonde
  • 1959 - Bij hoog en bij laag
  • 1962 - Dit gebeurde overal
  • 1965 - Hoera, hoera
  • 1968 - Mijn leven's liederen
  • 1968 - Dit gebeurde overal/Hoera, hoera
  • 1970 - Betere tijden
  • 1976 - Alle bundels gedichten; 1951-1970
  • 1979 - Theater
  • 1983 - Scènes in Hotel Morandi
  • 1984 - Drie vergeten gedichten
  • 1984 - Amsterdamse dagen
  • 1984 - Zeven vrijheden (gedichten by etsen fan Hannes Postma)
  • 1985 - Dit gebeurde overal
  • 1986 - Collega's
  • 1988 - Een neger uit Mozambique (karlêzing)
  • 1988 - Toen ik je zag (gedichten by foto's fan Peter Dejong)
  • 1992 - Rechterschoenen
  • 1994 - Restbeelden: notities van Izegrim
  • 1994 - Straatfotografie
  • 1995 - Dichter (amlee gedichten)
  • 1997 - Ode aan mijn jas
  • 1999 - Rataplan / Lamento (karlêzing fan 32 gedichten mei maleiske oersetting)
  • 2000 - Kus zoekt mond (karlêzing)
  • 2004 - Over en weer (mei Cees Nooteboom)
  • 2006 - Acht waterschetsen (mei foto's fan Erwin Olaf)
  • 2007 - Nieuwe herinneringen
  • 2007 - Lamento (sprutsen tekst op muzyk fan de Nederlânske jazzmuzikant Benjamin Herman, opnaam op album 'Campert')[2]
  • 2011 - Een oud geluid (publisearre by gelegenheid fan Gedichtendag 2011)
  • 2016 - Langs de Kaai (mei Ysbrant, Antwerpen, Demian)
  • 2018 - Open ogen


Literêre prizenBewurkje

Keppeling om utensBewurkje

  Ofbylden dy't by dit ûnderwerp hearre, binne te finen yn de kategory Remco Campert fan Wikimedia Commons.