Tim Allen

Tim Allen (artystenamme fan Timothy Alan Dick; Denver (Colorado), 13 juny 1953) is in Amerikaansk komyk en akteur, dy't benammentlik bekend wurden is troch syn rollen yn 'e komeedzjesearjes Home Improvement en Last Man Standing en de films The Santa Clause en Galaxy Quest. Hy fersoarge ek de stim fan it personaazje Buzz Lightyear yn 'e tekenfilms fan 'e Toy Story-searje.

Tim Allen
Filmklapper.png akteur
Tim Allen 2012.jpg
persoanlike bysûnderheden
echte namme Timothy Alan Dick
nasjonaliteit Flag of the United States.svg Amerikaansk
berne 13 juny 1953
berteplak Denver (Colorado)
etnisiteit Flag of the United States.svg Angelsaksysk Amerikaansk
jierren aktyf 19751979 & 1981 – no
prizen Golden Globe 1994
offisjele webside
timallen.com

Libben en karriêreBewurkje

Jonkheid en opliedingBewurkje

Tim Allen waard yn 1953 berne yn Denver, yn 'e Amerikaanske steat Colorado, as de soan fan makelder Gerald M. Dick (1923-1964) en dy syn frou Martha Katherine Fox, in maatskiplik wurkster. Hy wie de middelste fan fiif bruorren. Doe't er alve jier wie, kaam syn heit om by in auto-ûngemak dat feroarsake waard troch ien dy't dronken efter it stjoer siet. Twa jier dêrnei wertroude Allen syn mem mei in man dêr't se yn har skoaltiid ferkearing mei hân hie, en dy't tsjin dy tiid in súksesfol sakeman wurden wie. Se ferhuze doe mei har fiif soannen nei Michigan, en loek dêr yn Birmingham, in foarstêd fan Detroit, by har nije man en dy syn trije bern út in earder houlik yn.

Allen gie yn Birmingham nei de middelbere skoalle, dêr't er syn earste ûnderfining op it mêd fan aktearjen opdie by de skoaltoanielklub. Neitiid studearre er oan 'e Universiteit fan Sintraal Michigan, yn Mount Pleasant, mar stapte yn 1974 oer nei de Universiteit fan Westlik Michigan, yn Kalamazoo. Dêr wurke er by it universiteitsradiostasjon WIDR en behelle er yn 1976 in bachelorstitel yn kommunikaasjekunde mei in spesjalisaasje yn radio- en tillefyzjeproduksje en as byfakken filosofy en design.

KarriêreBewurkje

Yn 1975 sette Allen útein mei in karriêre as komyk, doe't er nei dêrta útdage te wêzen troch in maat fan him, meidie oan in komeedzjejûn yn in nachtklub yn Royal Oak, in foarstêd fan Detroit. Dêrtroch krige er de smaak te pakken en died er faker mei oan sokke jûnen. Ek wurke er mei oan ferskate reklamespotsjes op 'e regionale tillefyzje. Nei ferrin fan tiid ferfear er nei Los Angeles, dêr't er stand-up comedy begûn te dwaan yn ferskate klubs en ek yn praatprogramma's op 'e tillefyzje. Sa wist er him de hiele 1980-er jierren troch aardich te bedrippen. Hy briek lykwols pas troch doe't er him talei op aktearjen.

Nei eigen sizzen hat Allen in beheind aktearfermogen; yn in fraachpetear seid er: "Ik kin in rol allinnich mar spylje as ik út persoanlike ûnderfining putte kin, en dy boarne kin nuvere hurd opdrûgje." Nettsjinsteande dat rekke er wrâldferneamd mei syn rol as Tim "The Tool-Man" Taylor, yn 'e populêre komeedzjesearje Home Improvement, dy't rûn fan 1991 oant 1999. Mei dy rol wûn Allen in Golden Globe foar bêste akteur, acht People's Choice Awards en ferskate mindere prizen. Syn nije faam late derta dat er ek foar filmrollen frege waard, en sa spile er yn 1994 yn The Santa Clause in man dy't by fersin de krystman om hals bringt en dan sels krystman wurde moat. It wie net in djipdollend ferhaal, mar likegoed waard de film in grut súkses, dat der waarden noch twa ferfolchfilms op makke: The Santa Clause 2, út 2002, en The Santa Clause 3: The Escape Clause, út 2006.

 
Tim Allen (m.) mei syn mei-akteurs út 'e komeedzjesearje Last Man Standing, Héctor Elizondo (l.) en Christoph Sanders (rj.).

Allen hie ek gastrollen yn tillefyzjesearjes as The Drew Carey Show, The Larry Sanders Show en Spin City. Fierders spile er ek yn û.m. de Star Trek-parody Galaxy Quest, út 1999, de midlifekrisisfilm Wild Hogs, út 2007, en liende er syn stim oan it personaazje Buzz Lightyear yn 'e tige súksesfolle tekenfilms fan 'e Toy Story-franchise. Fan 2011 oant 2021 wied er wer op 'e tillefyzje te sjen mei de haadrol yn 'e komeedzjesearje Last Man Standing, as tsjinspiler fan Nancy Travis. Allen fertolket yn dy searje de rol fan Mike Baxter, in man dy't fan echte manljusdingen hâldt, lykas sport en houthakjen en dingen deasjitten, mar dy't trije dochters hat en himsels steande sjen moat te hâlden yn hûs fol froulju.

PriveelibbenBewurkje

Op 2 oktober 1978 waard Allen arrestearre op 'e Ynternasjonale Lofthaven Kalamazoo/Battle Creek om't er goed 650 g kokaïne yn syn bagaazje hie. Neitiid trof er in skikking mei de iepenbier oanklager, wêrby't ôfpraat waard dat Allen oare drugsdealers oanjaan soe en teffens skuld bekenne soe op it mêd fan drugssmokkel. Yn ruil dêrfoar soed er dan in selstraf krije fan trije oant sân jier ynstee fan libbenslang, wat ek ta de mooglikheden hearde. Allen siet dêrnei twa jier en fjouwer moannen út, fan febrewaris 1979 oant juny 1981, yn in tichthûs yn Sandstone, yn Minnesota.

Yn 1997 waard Allen yn Birmingham (Michigan) fannijs arrestearre, diskear om't er dronken efter it stjoer siet. Yn dy saak krige er in jier ûnder betingst en in troch de rjochter oplein ferbliuw yn in ôfkickklinyk foar alkoholisten.

Allen is twaris yn it houliksboatsje stapt. Fan 7 april 1984 ôf wied er troud mei Laura Diebel, mei wa't er yn 1989 in dochter krige dy't Katherine hjit. Hy en syn earste frou giene yn 1999 útinoar, en skieden formeel yn 2003. Op 7 oktober 2006 wertroude Allen yn Grand Lake (Colorado) mei aktrise Jane Hajduk, nei't se al fiif jier mei-inoar omgien wiene. Yn 2009 krigen se in dochter, Elizabeth.

FilmografyBewurkje

Filmografy as akteur
jier titel rol of funksje opmerkings
tillefyzje
1984 Northwest Afternoon himsels gast
1988 Comedy's Dirtiest Dozen himsels stand-upcomedyregistraasje
1989 Rodney Dangerfield: Opening Night at Rodney's Place himsels stand-upcomedyregistraasje
1989–1992 An Evening at the Improv himsels stand-up comedyshow; 2 ôfl.
1990 Tim Allen: Men Are Pigs himsels stand-upcomedyregistraasje
1991 Tim Allen Rewires America himsels stand-upcomedyregistraasje
1991–1999 Home Improvement Tim Taylor fêste rol; 204 ôfl.; yn seizoen 6–8 ek útfierend produsint
Golden Globe foar bêste akteur yn in tillefyzjesearjemusical of komeedzje (1995)
People's Choice Award foar favorite akteur yn in nije tillefyzjesearje (1992)
7 × People's Choice Award foar favorite tillefyzje-akteur (1993–1999)
4 × Kids' Choice Award foar favorite tillefyzje-akteur (1994–1997)
nom. Golden Globe foar bêste akteur yn in tillefyzjesearje – musical of komeedzje (1993, 1994, 1996, 1997)
nom. Emmy Award foar bêste akteur yn in komeedzjesearje (1993)
2 × nom. Kids' Choice Award foar favorite tillefyzje-akteur
1992 Hot Country Nights himsels 1 ôfl.
1992–1993 Maury himsels gast yn praatprogramma; 2 ôfl.
1994–1996 Charlie Rose himsels gast yn in praatprogramma; 2 ôfl.
1994–1997 Late Show with David Letterman himsels gast yn in praatprogramma; 5 ôfl.
1995 Showbiz Today himsels gast yn in praatprogramma; 1 ôfl.
1995 The Little Picture Show himsels 1 ôfl.
1996 The Drew Carey Show himsels gastrol; ôfl. The Front
1997 Soul Man Tim Taylor gastrol; crossover; ôfl. Communion Wine and Convicts
1997 The Wonderful World of Disney Buzz Lightyear as stimakteur; ôfl. Toy Story
1998 The Larry Sanders Show himsels gastrol; ôfl. Flip
1998 Spin City Rags (hûntsje) as stimakteur; gastrol; ôfl. The Kidney's All Right
1999 Modern Marvels himsels gastrol; ôfl. The Tool Bench: Power Tools
2003 These Guys voice-over tillefyzjefilm
2003 Top Speed voice-over
2004 Jimmy Neutron: Win, Lose and Kaboom Meldar Prime as stimakteur; tillefyzjefilm
2011–2021 Last Man Standing Mike Baxter fêste rol; 194 ôfl.; ek útfierend produsint
nom. People's Choice Award foar favorite akteur yn in komeedzjesearje (2017)
2013 Toy Story of Terror! Buzz Lightyear as stimakteur; tillefyzjespecial
2014 Toy Story That Time Forgot Buzz Lightyear as stimakteur; tillefyzjespecial
2015 Cristela Mike Baxter gastrol; crossover; ôfl. Last Goose Standing
2015 Toy Story at 20: To Infinity and Beyond himsels dokumintêre
2016 88th Academy Awards Buzz Lightyear as stimakteur; spesjale meiwurking oan 'e útrikkingsseremoanje fan 'e Oscars
2020 Reno 911! kommandant fan 'e romtemacht gastrol; ôfl. Space Force
2021–no Assembly Required himsels presintator
films
1988 Tropical Snow bagaazjelader
1994 The Santa Clause Scott Calvin / de krystman People's Choice Award foar favorite akteur yn in komeedzjefilm
nom. MTV Movie Award foar bêste trochbraakrol
nom. MTV Movie Award foar bêste komyske rol
1995 Toy Story Buzz Lightyear as stimakteur
1997 Meet Wally Sparks himsels cameo
1997 Jungle 2 Jungle Michael Cromwell
1997 For Richer or Poorer Brad Sexton
1999 Toy Story 2 Buzz Lightyear as stimakteur
Annie Award foar bêste stimaktearjen yn in lange animaasjefilm
1999 Galaxy Quest Jason Nesmith
2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins Buzz Lightyear as stimakteur; direkt-op-fideo útbrocht
2001 Who Is Cletis Tout? Critical Jim
2001 Joe Somebody Joe Scheffer
2002 Big Trouble Eliot Arnold
2002 The Santa Clause 2 Scott Calvin / de krystman
2004 Christmas with the Kranks Luther Krank
2006 The Shaggy Dog Dave Douglas
2006 Cars Buzz Lightyear-auto stimcameo
2006 Zoom Jack Shepard / Captain Zoom
2006 The Santa Clause 3: The Escape Clause Scott Calvin / de krystman
2007 Fired! voice-over dokumintêre
2007 Wild Hogs Doug Madsen
2008 Redbelt Chet Frank
2009 The Six Wives of Henry Lefay Henry Lefay
2010 Crazy on the Outside Tommy Zelda ek regisseur
2010 Toy Story 3 Buzz Lightyear as stimakteur
nom. Kids' Choice Award foar favorite stim yn in animaasjefilm
2010 I Am Comic himsels
2011 Toy Story Toons: Hawaiian Vacation Buzz Lightyear as stimakteur
2011 Toy Story Toons: Small Fry Buzz Lightyear as stimakteur
2012 Toy Story Toons: Partysaurus Rex Buzz Lightyear as stimakteur
2012 Chimpanzee n.f.t. voice-over by in dokumintêre
2012 The Penguin King ferteller allinne yn 'e Amerikaansk ferzje
2013 3 Geezers! Tim
2013 Adventures of the Penguin King ferteller
2017 El Camino Christmas Larry Michael Roth
2018 Ralph Breaks the Internet Buzz Lightyear stimcameo
2019 Toy Story 4 Buzz Lightyear as stimakteur
2019 No Safe Spaces himsels
fideospultsjes
1994 Home Improvement: Power Tool Pursuit Tim Taylor
1999 Toy Story 2: Buzz Lightyear to the Rescue Buzz Lightyear as stimakteur
2001 Toy Story Racer Buzz Lightyear as stimakteur
2010 Scene It? Disney Magical Moments Buzz Lightyear as stimakteur
2010 Toy Story 3: The Video Game Buzz Lightyear as stimakteur
2016 Disney Magic Kingdoms Buzz Lightyear as stimakteur

Keppelings om utensBewurkje

Boarnen, noaten en referinsjesBewurkje

Boarnen, noaten en/as referinsjes:

Foar boarnen en oare literatuer, sjoch ûnder: References, op dizze side.